Két szerény kérdés az ellenzéket támadó Momentumhoz

Gyorsan elmérgesült a viszony, de kinek jó ez?

A Momentum fizetett hirdetésben támadja a Demokratikus Koalíciót a Facebookon.

A két, egykor szövetséges párt között azután vált feszültté a viszony, hogy tavaly áprilisban Márki-Zay Péter vezetésével minden korábbinál nagyobb vereséget szenvedett az ellenzéki oldal, 800 ezer szavazót veszítve a 2018-as eredményhez képest is.

(A miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között a Momentum volt az első, amely beállt Márki-Zay mögé, Dobrev Klára ellenében).

Az elveszített választások mellett a gyakori elnökcserék és irányváltások is megtépázták a Momentum népszerűségét: az egykor 10 százalékos pártot jó ideje 5-6 százalékra mérik a kutatók.

A Momentum most láthatóan attól reméli az elmozdulást a saját mélypontjáról, hogy elkezdett kifejezetten DK-ellenes politikát folytatni.

A testvérháború eddig az üzengetések szintjén zajlott: Gelencsér Ferencék megüzenték, hogy szerintük jobb programjuk van, mint az árnyékkormánynak, Donáth Anna pedig a legutóbbi beszédeiben, interjúiban rendszeresen odamondogat a DK-nak.

Ez eddig a „normál” politikai ügymenet része, bár ahhoz képest figyelemre méltó, hogy tavaly még közös listán és közös egyéni jelöltekkel indult a Momentum a DK-val.

Tegnap azonban a Momentum a Telexen keresztül megüzente: nem támogatják, hogy a DK Ráczné Földi Juditot küldje a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kordás László helyére a Parlamentbe.

A Momentum szerint a felcsúti korrupciót évek óta üldöző, székesfehérvári illetőségű Ráczné azért lenne méltatlan a képviselői posztra, mert korábban aláírási joga volt egy offshore-cégben.

Az esetből egy jobboldali portál, a valasz.hu csinált botrányt az előválasztás idején. Ráczné az aláírási jogáról aznap lemondott, amikor előválasztási jelölt lett, tulajdona pedig soha nem volt offshore-cégben, ezt még a valasz.hu sem állította.

Ennek ellenére a momentumos Berg Dániel a Facebookon „offshore-lovagként” hivatkozik Rácznéra, a szintén momentumos Bedő Dávid pedig tegnap este az ATV-ben egyenesen azt állította, hogy Rácznénak „tulajdona volt” offshore-cégben, noha a nyilvánosságra került papírok semmi ilyesmit nem igazoltak. Rácznénak csak aláírási joga volt, és arról is lemondott, amikor képviselőjelölt lett.

A fent említett Berg Dániel egyébként épp annak a Cseh Katalinnak a férje, akinek a céghálózatától hónapokig hangos volt a fideszes sajtó, a DK-nak azonban eszébe sem jutott az esetet politikai haszonszerzésre használni: amikor erről kérdezték őket a médiában, akkor mindig megvédték Cseh Katalint.

A Momentum ezzel szemben most láthatóan komolyan ráállt a DK támadására: a fizetett hirdetésükben azt írják,

„hazudozó politikusnak nincs helye a magyar parlamentben!”,

telexes közleményükben pedig belengetik, hogy megtorpedózzák Ráczné képviselőségét, noha a politikus rajta volt a Momentum által egyszer már jóváhagyott közös ellenzéki listán.

képernyőkép: Momentum Facebook

A hazugság szó emlegetése a Momentum részéről azonban azért különös, mert a tavalyi kampányban a szocialista Bangóné Borbély Ildikó mellett épp a Momentum politikusát, Hajnal Miklóst érték tetten egy füllentésen: Hajnal oxfordi közgazdász végzettséget tulajdonított magának a LinkedIn-en és különböző tévéműsorokban, noha sem közgazdász, sem semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik.

Most akkor Hajnal Miklósnak sincs helye a Parlamentben? A Momentum hirdetésének szövege szerint nincs, mivel „hazudott”…

Ezért káros, ha az ellenzéki pártok egy inflációs válság közepén egymás lejáratására fecsérelik az energiájukat és a pénzüket.

Vajon kinek jó, hogy az utóbbi napokban ilyen címek jelennek meg az ellenzéki sajtóban? A Fideszen kívül senkinek.

képernyőkép: Telex, atv.hu

Mindenesetre az ügy kapcsán két kérdést küldtünk a Momentum sajtóosztályának:

1.) Tisztelt Momentum sajtóosztálya! Arra lettünk figyelmesek, hogy szerdai Facebook-posztjukban Ráczné Földi Juditra utalva azt írják: „hazudozó politikusnak nincs helye a magyar Parlamentben!”. A választási kampány idején azonban épp a Momentum politikusáról, Hajnal Miklósról derült ki, hogy nem mondott igazat, amikor korábban Veiszer Alinda műsorában közgazdászként hivatkozott önmagára, illetve a LinkedIn-profilján befejezett oxfordi végzettséget tulajdonított magának. A Momentum megítélése szerint az eset után Hajnal Miklósnak sincs helye a Parlamentben?

2.) Mostantól a következő választásokig arra készüljön fel az ellenzéki közvélemény, hogy a Momentum a Fidesz helyett az ellenzék támadására fogja fordítani az energiája, ideje és pénze egy jelentős részét?

Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Valódi Hírek