Kijöttek a legfrissebb adatok: Váratlan dolog történt a magyar piacon a válság begyűrűzése óta

Ez volt az elmúlt év legkeresettebb elektronikai cikke.

Az infláció következményeként a magas energiaárak miatt kihívásokkal nézett szembe az elektronikai piac 2022-ben. A lakosság vásárlási szokásai megváltoztak, a fogyasztók tudatosan keresik azokat az árucikkeket, amelyek energiatakarékosak, remélve, hogy egy új eszközbe való befektetés csökkentheti a havi kiadásokat.

A hvg.hu összefoglalta, milyen arányok alakultak ki a kereslet és áremelkedés tekintetében a különböző háztartási eszközök és elektronikai cikkek között. Ez alapján a háztartási kis- és nagygépek piacán jelentős változások következtek be.

Jelentősen emelkedett a fagyasztógépek eladási száma,

a gáztűzhelyek keresletében viszont csökkenést tapasztaltak. Amíg a kisgépek eladott mennyisége csökkent, áruk nőtt, addig a nagygépek piacán a forgalom 20 százalékkal, áruk 22 százalékkal nőtt 2021-hez képest.

Az év újdonságai között szerepelt

a forrólevegős sütő,

amely az eladásokat tekintve sikerrel zárta az évet. Ez részben magyarázható a gáz megnövekedett árával, a lakosság szívesen vásárol gázzal működő eszközöket helyettesítő elektronikai cikkeket.

A mindennapi szórakozásunkról gondoskodó elektronikai eszközök piacán megfigyelhető volt, hogy ezekből 6 százalékkal kevesebb terméket értékesítettek, viszont részben a növekvő árak miatt a bevételük még így is meghaladta az előző évet.

Az IT eszközök tekintetében, különösen a telekommunikáció területén jelentős áremelkedés történt. Ennek oka az új modellek piacra kerülése.

Amíg a lakossági IT szektor eladás tekintetében 11 százalékos csökkenést produkált, addig ez a telekommunikáció terén csupán 1 százalék. Összességében az évet a telekommunikációs eszközök zárták a legsikeresebben, a forgalom 23 százalékkal nagyobb volt az előző évhez képest.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek