A törökországi katasztrófával sújtott területekről eddig 16 embert mentettek ki a magyarok

Folyamatosan zajlik a mentés.

Tegnap hajnalban, magyar idő szerint 2:17-kor 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli részét a szíriai határ közelében, ami több száz kilométeres körzetben súlyos károkat okozott, és az eddigi beszámolók szerint több mint öt és félezer ember halálához vezetett. Ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni a következő napokban.

A 7,8-as rengést erős utórengések követték, köztük egy 7,5-ös erősségű is, ezek tovább fokozták a pusztítást. A Törökországba utazott magyar mentőegységek már 16 embert mentettek ki a súlyos természeti katasztrófával sújtott területekről — számolt be Facebook-oldalán a magyar külgazdasági külügyminiszter.

Szijjártó Péter bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

„Éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt.

Immáron hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban. Köszönjük és nagyrabecsüljük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek azt az áldozatos munkát, melyet végeztek az elmúlt órákban és napokban!

Eddig 16 ember köszönheti az életét, a túlélését a magyar mentőalakulatoknak.
Ma a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben részt vevő magyar kontingens. Büszkék vagyunk rájuk!

A Fradi és a Kisvárda utánpótlás focistái jól vannak, ugyanúgy mint az a 18 magyar ember, akik a katasztrófa sújtotta területen tartózkodnak.

FRISSÍTÉS:
Időközben 9500 főre emelkedett a hivatalos adatok szerint az áldozatok száma.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek