A német kancellár bejelentette a legújabb szankciókat, Orbánéknak is bele kell állniuk

Továbbra is kiállnak Ukrajna mellett.

Az Európai Unió tovább szigorítja az Oroszországgal szembeni szankciókat az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulóján — mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos rendkívüli tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a támadás megindításának évfordulójára, február 24-re tervezett szigorítás

világos üzenet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek

arról, hogy nem valósulnak meg imperialista tervei.

Az Európai Tanács azt az ígéretet is megerősíti, hogy Ukrajna jövője az EU-ban van — jelentette ki Olaf Scholz.

Kiemelte, hogy hazája már 12 milliárd eurót fordított az ukrán államháztartás és a gazdaság megsegítésére, és az orosz rombolás utáni helyreállításra, továbbá befogadott több mint egymillió ukrán menekültet, és a fegyverszállításokban is „egészen elöl áll” az európai rangsorban.

„Németország továbbra is kiáll Ukrajna mellett, de nem hoz olyan döntést, amelynek révén a NATO belekerül a háborúba”

— tette hozzá, kiemelve, hogy nem a NATO háborúzik Oroszországgal, hanem Oroszország rontott rá Ukrajnára.

Ez azt jelenti, hogy

Putyinnak kell abbahagyni a háborút,

minél előbb, annál jobb, méghozzá nemcsak Ukrajnának és Oroszországnak, hanem az egész világnak — mondta a német kancellár.

A fegyverszállításokról elmondta, hogy a kormány kitart eddigi politikája mellett, vagyis partnereivel együttműködve jár el, és a döntéseket csak az előkészítés után hozza nyilvánosságra, mert a legnagyobb értékük a szövetségesek egysége, és szerinte ezt az egységet nagyban veszélyezteti, ha a politikai szereplők egymást túllicitálva követelnek minél több katonai támogatást, és markáns belpolitikai nyilatkozatokkal kommentálják a döntéshozatal folyamatát.

„Az ilyen nyilvános vitákban Németország nem vesz részt, mert az esetleges nézeteltérésekről szóló spekulációk kizárólag Vlagyimir Putyinnak és propagandájána használnak”

— fejtette ki a kancellár.

(MTI)

Valódi Hírek