Kiadta az ultimátumot a Fidesz az EU-nak, azonnal fizessék ki az uniós forrásokat

Bekeményítettek.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források esetében komoly késedelem tapasztalható a kifizetések terén

— állította Győri Enikő és Deli Andor, a Fidesz két európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatatott közleményben kedden.

Az EP-képviselők korábban az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és pénzügyi bizottságai a helyreállítási alap végrehajtásának állásáról kérdezték az Európai Bizottság illetékes biztosait.

Győri Enikő az ülést követően üdvözölte, hogy Valdis Dombrovskis, valamint Paolo Gentiloni uniós biztosok egybehangzóan állították,

a vállalt mérföldkövek teljesítése esetén megkezdődhet a források kifizetése.

Egyúttal azt is elmondták, hogy az uniós bizottság nem tervez újabb feltételeket támasztani — tájékoztatott. Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság tartani fogja a szavát.

Magyarország teljesíti vállalásait, most

Brüsszelen a sor, hogy tartsa magát a megállapodáshoz

— jelentette ki Győri Enikő.

Deli Andor a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban azt állította: a magyar kabinet „keményen dolgozik” az újabbnál újabb mérföldkövek eléréséért, és elmondása szerint minden korábbi megállapodásban foglalt feltételt teljesíteni fog márciusig.

A képviselő megjegyezte: a helyreállítási pénzek visszatartása egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett a magyar vállalkozások és egyéb kedvezményezettek számára, ezért sürgette a brüsszeli testületet, hogy

adjon világos menetrendet a források kifizetésére.

Deli Andor az orosz energiahordozóktól való függetlenedést szolgáló beruházásokat segítő, úgynevezett RepowerEU-források kapcsán kérte:

az Európai Bizottság adjon biztosítékot,

hogy gyorsított eljárásban bírálja majd el a magyar tervet, és nem fog újabb politikai feltételeket támasztani.

A fideszes EP-képviselők nehezményezték, hogy a helyreállítási és ellenállóképességet javító uniós eszköz létrehozása óta eltelt két év, de a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki a tagállamoknak. A kölcsönök esetében ez még kevesebb: 47 milliárdot utaltak ki a lehetséges a 385 milliárd euróból.

Tizenhat tagállam az előfinanszírozáson kívül még nem kapott semmilyen forrást, és még mindig van öt olyan tagállam, amely az előfinanszírozást sem kapta meg — sérelmezték.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek