FRISS: Itt van Szijjártó Péter nagy bejelentése a magyar-szerb együttműködésről

Itt vannak a részletek.

Szijjártó Péter a mai nap Szerbia fővárosába, Belgrádba látogatott el, ahol a szerb bányászat és energia miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót. A magyar külügyi tárcavezető szerint a magyar-szerb kapcsolat eredményes, közép- és hosszú távon mindkét félnek hasznos, amelyet „mélyülő stratégiai együttműködés”-ként jellemzett.

Elmondta: a két országot hasonló energiabiztonsági kihívások elé állítja az orosz-ukrán háború.

„Európában a háború retorikája erősebb, mint a béke retorikája”

— jelentette ki.

Szerbia és Magyarország saját tengerparttal nem rendelkező országok, és gazdaságuk is az orosz földgázra építetett, mindezek ellenére a bizonytalan ellátási környezetben véleménye szerint helyt tudtak állni, és nem volt földgázellátási probléma a két országban. Az egyre szorosabb együttműködésük komoly stratégiai megállapodásokhoz vezetett a déli szomszédunkkal — mondta Szijjártó.

A Török Áramlaton keresztül az egyik szerb vezetéken keresztül Magyarország tavaly évben 4,8 millió köbméter földgázt importált. Magyarország pedig a földgáztároló kapacitásaiból engedett át Szerbiának

300 millió köbmétert,

amelyben a szerb állam tárolhatta a saját gazdaságához szükséges gázmennyiséget.

Szijjártó hozzátette, hogy ,,ebben az évben már 500 millió köbméternyi szerb földgázt tárolhatnak a magyar gáztárolók”.

Ahhoz, hogy mind a magyar, mind a szerb energia diverzifikációja megtörténhessen, és az egyre jobban kiszorított orosz gázimportot pótolni tudják, az Azerbajdzsánból érkező földgáz szállításához szükséges infrastrukturális fejlesztéseket

mihamarabb el kell kezdeni

— jelentette ki. Új szállításra alkalmas csővezetékeket és új interkonnektorokat kell építeni, vagy a már meglévőket tovább kell fejleszteni.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a magyar kormány az azeri adminisztrációval, és az évtized végére megszülethet egy azeri-magyar hosszú távú földgázszerződés, amellyel új földgázszállítási útvonal keletkezik a Balkánon Magyarország számára. A magyar állam részéről a MVM fog szerződni az azeri állami földgázvállattal.

Szijjártó a továbbiakban azt is megemlítette, hogy

2028-ra Szerbia és Magyarország között

megduplázódik a közös villamosenergia-hálózat hossza,

amely része annak a hosszú távú stratégiának, ahol a 2030-ra beindított újabb paksi blokk által termelt energiát exportálni lehet majd a déli szomszédunknak”.

A sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek