FRISS: Magyar érintetteket hallgat meg a vizsgálóbizottság a Pegasus-ügyben

Még a budapesti látogatásuk előtt.

Az Európai Parlamentnek a Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottsága (PEGA) a hónap közepén meghallgatást tart a magyarországi megfigyelési botrányról néhány érintett részvételével – értesült a Népszava.

Az ülés megelőzi a testület február 20-21. között esedékes budapesti látogatását.

A jogállamiság európai helyzetéről készülő friss állásfoglalás-tervezetben — amelyet a tervek szerint hétfőn fognak jóváhagyni az EP állampolgári jogi bizottságában — a képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy

“egyes tagállamok hatóságai nem működnek együtt a parlament vizsgálóbizottságával”.

A határozattervezet megerősíti azt az EP-ben már korábban többséget kapott véleményt, miszerint Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé változott. A képviselő-testület egy tavaly szeptemberben elfogadott jelentésben nyilvánította ki először, hogy az ország nem teljes értékű demokrácia.

Szintén a magyar (és a lengyel) kormányra vonatkozik az állásfoglalás-tervezetnek az a bekezdése, amelyben a képviselők sürgetik a kormányok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy tegyen ajánlásokat a jogállamiság rendszerszintű megsértése miatt hetes cikkelyes eljárás alá vont két tagállamnak.

Valódi Hírek