A mesterséges intelligencia elárulta, mindent tud Orbán Viktor botrányos ügyeiről

Ijesztő és egyben csodálatos a rendszer.

Sokan felkapták a fejüket egy pár napos hírre, miszerint Kolumbiában egy bíró a döntéshozatalnál a mesterséges intelligencia (MI) véleményét is kikérte. Az ügy nagy vihart kavart. Szemügyre vettük mi is a chatbotot.

A minap járta körbe a külföldi sajtót a hír, hogy Manuel Padilla a ChatGPT nevű chatbotot használta ahhoz az ügyéhez, amelyben arról kellett döntenie, hogy a biztosítónak fedeznie kell az autista fiú orvosi kezelésének költségeit. Mivel állítása szerint a törvényekben sokszor nehéz eligazodni, az MI egyfajta segítség volt számára.

Mi az a chatbot?

A ChatGPT az OpenAl által fejlesztett nagyméretű nyelvi modell. Gyakorlatilag mindent meg lehet tőle kérdeni, és mindenre válaszol is. A fejlett mesterséges intelligenciát, ha arra kérik,

mesét ír, dalszöveget gyárt, de lelki problémákra is képes relevánsan reagálni.

Már több mint egymillióan használják világszerte.

Kipróbáltuk mi is, mit tud a mesterséges intelligencia. Ahhoz, hogy interakcióba léphess a chatbottal, fel kell keresni a www.chat.apps.openai.com nevű oldalt. Ezután egy e-mail címmel kell regisztrálni, és a chatfelületen már mehet is a virtuális társalgás.

Először angolul kezdtünk vele „beszélni”, mert nem is gondoltuk, hogy a magyar szóba jöhet, de hamar kiderült, hogy a mi nyelvünkön is kommunikál. Bemutatkoztunk neki, és elmondtuk, hogy írunk róla egy cikket.

Az első kérdésünk a ChatGPT-hez: „Szia! Egy magyar véleménymagazintól vagyunk, szeretnénk írni rólad egy cikket”. Meglepően hosszan és tartalmas választ kaptunk tőle.

„Helló! Én egy AI nyelvi modell vagyok, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. Nagy mennyiségű szöveges adathalmazra képeztek ki, hogy »emberszerű« szöveget állítsak elő.

Nem egy fizikai entitás, hanem egy számítógépen futó program vagyok. Válaszolok a felhasználók kérdéseire, segítek nekik megtalálni a keresett információt. Van valami konkrét dolog, amit tudni szeretnél, vagy amire összpontosítani akarsz a rólam szóló cikkében?

– kérdezett vissza a chatbot.

Ijesztő valóság

Ha már ilyen udvarias volt velünk, feltetettünk neki néhány általános kérdést a mindennapjairól. Például azt, hogy hányan használják egy nap vagy hogy mennyire megterhelő a mindennapi munka.

Sajnos pontos számokkal nem tudott számunkra szolgálni, de elárulta, hogy azért, mert az OpenAl nem hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat a számára. Másik kérdéssel kapcsolatban pedig azt mondta, nincsenek érzelmei, mivel egy robot,

a munkát minden erőfeszítés vagy megerőltetés nélkül elvégzi.

Ezután áttértünk a nyelvkérdésre. Tud angol, spanyol, francia, német, olasz, portugál, holland, orosz és más nyelveket beszélőkkel is kommunikálni, és természetesen a magyar nyelvet is ismeri. Meg is kérdeztük, hogy mi a legtipikusabb magyar étel. Ezt válaszolta:

Gyorsan át is kanyarodtunk egy izgalmasabb kérdésre, miszerint mit gondol Magyarországról.

Orbán Viktorról is kérdeztük kicsit, illetve arról is, hogy vannak-e információi a magyar korrupciós ügyekről, de azt is megkérdeztük, Dobrev Klárának mekkora esélye van a következő választáskor a miniszterelnök ellen. A válaszok magukért beszélnek.

Bár érzelmekkel tarkított válaszokat nem ad, és döntéseket sem hoz helyetted, de informatív, leíró jellegű válaszokat, például tényeket, statisztikákat, definíciókat igen. Akár ok-okozati összefüggéseket és elemzéseket is le tud írni.

A lehető legpontosabb és leghitelesebb információkkal szolgálni, miközben törekszem a válaszok rövid és könnyen érthető formájára is. Ezenkívül, ha a kérdés lehetővé teszi, képes vagyok adni javaslatokat, tanácsokat, és jóslatokat is”

– írta magáról a ChatGPT.

Sam Altman, a cég vezérigazgatója pénteken a Forbesnak adott interjúban azt mondta, a chatbot kapitalizmusra gyakorolt hatása „nem kihívásoktól mentes”.

Azzal ugyanis, hogy egyes munkákat – például a kutatómunka, írói munka, szövegalkotás stb. – automatizálják, munkahely-megszűnéshez vezethet. Ezt súlyosbítja még a fizetési egyenlőtlenségek is, mivel akik kiesnek ezekből a munkákból, nem biztos, hogy megfelelők készségekkel rendelkeznek ahhoz, hogy új munkát találjanak maguknak.

A szakember ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

„A kapitalizmus csodálatos, imádom. A világ összes rossz rendszere közül szerintem ez a legjobb. Vagy a legkevésbé rossz, amit eddig találtunk. Remélem lesz egy jobb út. Ha az AGI-t valóban teljesen elérjük, akkor el tudom képzelni, hogy ez összetöri a kapitalizmust.”

Az AGI, vagyis az Artificial General Intelligence arra a mesterséges intelligenciára utal, amely idővel képes lesz megérteni és megtanulni azokat az intellektuális feladatokat, amire az ember is képes.

Hogy ez mikor következik be, egyelőre még nem tudni, de ami biztos, hogy a megvalósításához egy újfajta gondolkodásra lesz szükség. És igen, harminc évvel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy egy okostelefonon tárolja az egész életét.

Valódi Hírek