Hírünk a világban: „Orbán király birodalmáról” írnak címlapon egy tekintélyes svájci lapban

Világsztár lett a kormányfő.

A svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) lap „Orbán király birodalma” címmel közölt egy hosszas riportot Orbán Viktorról, Felcsútról és a Magyarországnak járó EU-s pénzekről. A cikket az rtl.hu vette észre, mint írták, jelenleg ez a portál vezető anyaga, ami kiemelten foglalkozik a felcsúti kisvasúttal is, amit az egész Orbán-rendszer jelképeként mutattak be.

A cikk szerzője arról is írt, hogy Brüsszelből évente 2,5-5 milliárd eurót utalnak át Magyarországnak,

ami a GDP mintegy 3 százaléka, a költségvetési kiadásoknak pedig 6-7 százalékát is fedezi.

Mint írták, pusztán ezek az uniós pénzek tudták biztosítani a gazdasági növekedést Magyarország számára, ugyanis ezen források hiányában a gazdasági csőd elkerülhetetlen lett volna.

Kitértek arra is, hogy a jelenlegi helyzet sem túl kedvező hazánk szempontjából, ugyanis az infláció csaknem 25 százalékos,

ami az egész EU-ban a legmagasabb értéket jelöli a pénzromlási mutatókat tekintve.

Emlékeztettek, hogy a magyar kormány és az EU közti feszültségek odáig vezettek, hogy felfüggesztették a Magyarországnak szánt uniós forrásokat is. A lap szerint mindennek kiváltó oka lehet a felcsúti kisvasút története is, amivel kapcsolatban egy magyar ellenzéki EP-képviselő tett feljelentést, ezért az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) vizsgálatot indított az ügyben.

Az OLAF, valamint egy delegáció is ellátogatott Felcsútra, kimondottan csak azért, hogy utánanézzenek a 2 millió euróval megtámogatott turisztikai beruházásnak. Mint írták, az eredetileg tervezett napi 2500-7000 utasnak semmilyen nyomait nem találták.

A svájci lap terjedelmes cikke részletekbe menően foglalkozik Orbán felcsúti birodalmával, és megpróbálja megértetni a svájci olvasókkal az Orbán-rendszer eredetét, továbbá bemutatják a magyar politika számos szereplőjét is, illetve kitérnek az eltorzult magyarországi közélet kérdésére is.

A szerző egy Puskás Ferenctől kölcsönzött idézettel zárja a cikket.

„A pénz mindent tönkretesz”

— mondta legendás magyar focista, miután hosszú idő után újra hazatért Magyarországra.

„A magyar futball halott, mert mindenki csak a pénzre hajtott. A demokrácia hasonló sorsra juthat”

— írja a svájci lap szerzője.

(nzz.ch / rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek