Mi történt? Titoktartásra kötelezi a háziorvosokat az Országos Mentőszolgálat

Ez az eljárás a félkatonai szervezeteknél szokás.

Titoktartásra kötelezi az Országos Mentőszolgálat az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, akik így munkaszerződésüket aláírva arra is kötelezettséget vállalnak, hogy „a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak a mentőszolgálat érdekkörében használják fel, és

az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra”.

A Népszava arról írt, hogy éppen így szokás eljárni a félkatonai szervezetekben dolgozó mentőknél. A lap cikke szerint a háziorvosoknak meglesz arra a lehetőségük, hogy a szakszervezetekhez forduljanak a titoktartás miatt, azonban máris akadnak olyanok, akik nem vállalnak ügyeletet a titoktartás miatt.

A lap információi szerint az intézkedést a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kritikákkal illette, az erről szóló egyeztetésen viszont az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor

hajthatatlannak bizonyult,

így bevezetik a titoktartást.

A lap érdeklődött az OMSZ-nél az üggyel kapcsolatban, hogy mi szükség van erre, de kitérő választ kaptak. Azokra a kérdésekre, hogy (vár)megyénként hány háziorvos nem írta alá a szerződését, illetve sikerült-e minden pontra doktort találni, szintén nem érkezett egyértelmű válasz az OMSZ részéről, csupán annyit közöltek, hogy „a háziorvosok jelentkezése, az általuk választott jogviszonyban történő szerződéskötés folyamatosan zajlik”.

Az ügyeletet vállaló háziorvosok a szerződésen túl kaptak egy leírást is az ügyeleti teendőikről. Ebben többek között az is szerepel, hogy ha nem a hatóság kéri a látleletet vagy hatósági őrizetben lévő ember vizsgálatát, akkor azért térítést kell kérniük, és csak a számla előzetes kiegyenlítése után adhatják ki a szakvéleményt.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek