Döntött a Fidesz: Szembement több száz EP-képviselővel, hogy az oroszoknak kedvezzen

Támogatják Ukrajnát, csak éppen nem szavaztak.

Több alkalommal is szavazott az Európai Parlament egy olyan állásfoglalásról, amelyben elítéli Oroszországot Ukrajna megtámadásáért, azonban a Fidesz képviselői

nem vettek részt a szavazásokon.

Vagyis nem szavaztak igennel vagy nemmel, nem is tartózkodnak, tehát egyik gombot sem nyomták meg — hívta fel a figyelmet az Eurológus.

A mostani állásfoglalás elfogadására azért került sor, mert pénteken EU-Ukrajna csúcsot tartanak Kijevben, ez a szöveg pedig az EP véleményét hivatott képviselni. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a szavazás előtt két órával korábban lefolytatott vitában így kezdte beszédét:

„Magyarország elítéli az orosz agressziót. A megtámadott oldalán állunk, kiállunk Ukrajna függetlensége és területi épsége mellett.

Támogatjuk Ukrajna európai uniós tagságát is.”

Deutsch felszólalásának maradék részében ingerülten „szankciózott” és „brüsszeli bürokratázott„, azt hangoztatva, hogy az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések nem vetettek véget a háborúnak, sőt, szerinte „a szankciók tönkreteszik Európát, békére van szükség„.

A parlament végül hatalmas többséggel elfogadta az állásfoglalást, amelyben az alábbiakat rögzítik:

  • Az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére,
  • az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást,
  • el kell fogadni az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagot.

Az EP-képviselők kérik továbbá a Lukoilhoz és a Roszatomhoz hasonló vállalatok szankcionálását is, ugyanis ezek a cégek még mindig jelen vannak az európai piacon. Ezen túl szankcionálnák a jogellenes tevékenységekben — a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott hamis népszavazások lebonyolításában — részt vevő tisztviselőket is.

Az állásfoglalás megismétli az EP-képviselők azon felhívását is, miszerint

azonnali és teljes embargót kell bevezetni

az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok és urán uniós importja ellen, valamint hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát teljesen fel kell függeszteni.

A Fidesz közleményben reagált az ügyben, amelyben elismételték a Deutsch Tamás által elmondottakat és kiegészítették Gál Kinga véleményével is. Arra viszont már nem tértek ki, hogy miért maradtak távol a szavazástól a Fidesz képviselői.

A szavazásról szóló jegyzőkönyv >>ITT<< érhető el.

A lap emlékeztetett, hogy legutóbb két hete történt meg ugyanez, amikor az orosz politikai és katonai vezetés felelősségre vonását követelték az EP-képviselők az Ukrajna elleni agresszió bűntette miatt. A kormányzó párt akkor sem szavazott.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek