Megalázó módon magyarázta az egyik szervező Orbán nagy botrányt kavaró mondatait

Ezt nem köszöni meg a miniszterelnök.

Hangfelvétel nem készült, mindenki jegyzetelt azon a külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen, amelyen Orbán Viktor állítólag azt mondta, határozottan nem maradna az EU-ban.

Boris Kalnoky, a szervező Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának a vezetője a Telexnek elárulta, a beszélgetés bizonyos része off the record volt, ezekből nem szeretett volna sem idézni, sem azokat kommentálni. Ilyen volt az „egyértelműen nem” válasz arra a kérdése, hogy maradna-e az EU-ban. Az on the record részek értelmezésében viszont szívesen segített.

Szerinte érdemes összefüggésében vizsgálni az elhangzottakat. Ezek alapján Orbán azt mondta, amit mindig szokott: az EU-tagság az ország érdeke, de nem mindig tetszik neki, amit az EU-ban lát.

„El tudják képzelni, nehéz néha nekünk végigülni, és azokat a dolgokat hallgatni, amik az EU-ban mennek”

– mondta Kalnoky szerint Orbán.

A kormányfő aztán erről a pontról továbbvitte a gondolatot arrafelé, hogy mindebből nem az következik, hogy el kellene hagyni az EU-t, hanem hogy meg kellene változtatni.

Ezekre terveket is mondott Orbán, de azok off the record hangoztak el.

Kalnoky úgy látja, egy ilyen beszélgetésen mindenki a saját tudásán szűri át a mondatokat, és előfordulhat, hogy másképp érkezik egy üzenet, mint azt a beszélő akarta, erre példa az afganisztános, „senki földjés” rész.

Kalnoky szerint ennél a résznél annak is jelentősége lehet, hogy

Orbán angolul beszélt,

és így nem biztos, hogy mindig a legpontosabb kifejezést használta.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek