Itt van Orbán válasza arra, hogy Magyarország részt vesz-e a háborúban

A kormányfő úgy véli, nagy nyomás van a magyar kormányon.

Péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök sok mindenről szót ejtett, a többi közt beszélt a nemzeti konzultációról, a háborúról, az ellenzékről, és még Soros Györgyről is.

„Úgy kezdődött, hogy a németek azt mondták: csak sisakokat adnak, ők egy háborúba nem küldenek az élet kioltására alkalmas eszközöket. Már a harckocsiknál járunk. Ha az ember nem jelöli ki egy konfliktusban a határait, belesodródik”

– mondta a miniszterelnök, aki visszautalt arra is, hogy a német külügyminiszter a héten arról beszélt, hogy Oroszországgal áll háborúban az EU. A németek egyébként gépkocsikat küldtek Ukrajnának.

„Hogyha te fegyvert küldesz […] akkor mondhatsz, amit akarsz, mindegy, te mit nyilatkozol, te benne vagy a háborúban” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök szerint a magyar kormányon is nagy nyomás, mert véleménye szerint Magyarországot is bele akarják a háborúba kényszeríteni. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

„Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket”

„A nemzeti konzultáció egy hungarikum” – mondta Orbán, aki szerint a nyugati demokráciában csak a választásokon nyilváníthatnak az állampolgárok véleményt, míg Magyarországon 2010 óta a fontosabb kérdésekről megkérdezik az embereket.

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció világos eredményt hozott, a magyar emberek nem kérnek a szankciókból. A kormány számításai szerint a szankciók hatására

3764 milliárd forintot veszít Magyarország az elmaradt gazdasági növekedés miatt.

Orbán nagy csatára számít Brüsszelben, de mint mondta, ő kiáll a magyar érdekek mellett, és nem hagyja majd magát.

„Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a nyugati világban egyszínű a média, ezért negligálják a háborúellenes álláspontokat. Itthon azt mondja, annyival jobb a helyzet, hogy sokszínűbb a nyilvánosság.

„Mi egy sokszínű médiaszabadság-világban élünk”

– fogalmazott.

Kitért arra is, hogy szerinte a baloldal azért nem az nemzeti érdeket képviseli a migráció, a háború és a gender kérdésekben, mert külföldről kapnak pénzt. Úgy véli, Soros Györgyöt is megtalálják az ellenzék külföldi kampányfinanszírozása mögött.

„Az infláció közellenség” – fogalmazott. Orbán úgy számol, hogy valamikor február-március környékén csökkenni fog az infláció, és az év végére egyszámjegyű lesz az infláció.

„A kormány beadta az infláció elleni vakcinát a magyar gazdaságnak”

– mondta, és még egy kis türelmet kért a magyaroktól.

Valódi Hírek