FRISS: Tagadja a kormánymédia súlyos vádjait Magyarország legjobb gimnáziuma

Megszólalt a botrányba kevert intézmény.

A komoly kormányzati hátszélellel működtetett, közterületeken terjesztett Metropol nevű újság online változata leleplező felvételnek szánt hanganyagot hozott nyilvánosságra csütörtökön, amelyen az az állítás hangzik el, hogy az Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László, illetve az intézmény alapítványának vezetője, Kálmán Gábor kenőpénzért juttatnak be az iskolába olyan diákokat, akik nem érték el a felvételhez szükséges ponthatárt.

A hangfelvétel ügyére nem csupán a Metropol repült rá, több kormánypárti portál is puszta tényként közli, hogy lefizetik az intézmény vezetését a tehetősebb diákok szülei azért, hogy bekerüljenek. Ennek ellentmond, hogy a tanulmányi eredmények alapján az Eötvös a legjobb iskola Magyarországon.

Ha a lefizetés tényleg megtörténne, a kevésbé tehetséges diákokkal felhígult közösség bizonyára nem tudna jól teljesíteni az országos rangsorban.

A Metropol által közzétett hangfelvétel ügyében egyébként a Budapesti Rendőr-főkapitányság

vesztegetés gyanúja miatt nyomozást indított.

Az intézmény pénteken délután reagált a kormánymédiában felmerült vádakra. A közleményt változtatás nélkül idézzük alább:

A napokban

komoly támadás érte

az iskolánk munkáját támogató Reáltanoda Alapítványt és rajta keresztül iskolánkat, illetve igazgatónkat egy bizonytalan eredetű hangfelvételen elhangzott kijelentések miatt.

Bizton kijelentjük, hogy a hangfelvételből levonható azon következtetés, miszerint az iskola igazgatójához eljuttatott pénz ellenében került be az állítólagos szülő gyermeke az iskolába,

nem igaz.

A jogszabályoknak megfelelően – mint bármely hazai középiskolában – bizonyos esetekben rendkívüli felvételi eljárás keretében is felvételt nyerhetnek diákok, de

ez sosem kapcsolódik anyagi ellenszolgáltatáshoz.

Iskolánk a középiskolák rangsorában hagyományosan az elsők között van, és ez annak köszönhető, hogy a felvételi eljárás során a kompetenciák, készségek és a tantárgyi tudás az, ami számít, mert a diákok további tanulmányi előmenetele érdekében ez a legfontosabb.

A hangfelvétel tartalmának kérdésében a hatóságok vizsgálják a sajtóban nagy visszhangot kapott ügyet, mely vizsgálatot az egész iskola támogatja.

A továbbiakban a folyamat ideje alatt nem tudunk és nem is szeretnénk többet mondani.

Az egyik kommentelő érdekes aspektusra hívta fel a figyelmet. „Várható volt, hogy a tanársztrájkok után megtámadják az iskolát” — írta a hozzászóló.

(Budapesti Eötvös József Gimnázium hivatalos oldala/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek