Kiderült a tervekből, milyen euróárfolyamra számít a kormány a következő évben

Ők sem túl optimisták.

Néhány napja benyújtották a parlamentnek a költségvetést, amit a kormány már úgyis elfogadott egy rendelettel, az mfor.hu pedig átnézte a benyújtott 2023-as büdzsét, és arra jutott: ahhoz, hogy a törvénytervezetben szereplő inflációs célok teljesüljenek, kedvező külső körülményekre lenne szükség, többek között alacsonyabb energiaárakra.

A lap szerint az északi-tengeri Brent kapcsán jóval alacsonyabb várható árfolyam áll a költségvetésitörvény-tervben, mint amekkorával a nyáron számoltak, hiszen az eredeti 94 dollár helyett immár csak 79 dollárral kalkulálnak. Ez egyébként némileg optimistább, mint az MNB Inflációs jelentésében szereplő 84 dolláros érték.

Ha azt nézzük, hogy forintban mennyire jönne ki az előrejelzés alapján egy hordó olaj, akkor már jóval kisebb lenne a differencia, hiszen a dollár árfolyamát is aktualizálták, és immár jóval gyengébb forintra alapoz a kormány:

410,8-as érték

szerepel az átírt költségvetésben, míg előtte 346-os kurzussal számoltak. A 400 feletti érték sokkal reálisabbnak tűnik, mint a korábbi prognózis, az viszont érdekes, hogy a kormány paritás alatti eurót vizionált. Szerintük ugyanis az uniós pénz árfolyama átlagosan 408,8 forint lehet.

— írta az mfor.hu.

Ezzel szemben például a jegybank szerint az euró lesz az erősebb, az Inflációs jelentésben ők a forint árfolyamára nem adnak értéket (ami talán a lap szerint összefüggésben van azzal az általuk mindig emlegetett üzenettel, hogy nincs árfolyamcéljuk), az euró-dollárra viszont 1,05-öt prognosztizálnak.

A cikk szerint számos tényező hathat a forintgyengülés irányába, így a magyar gazdaság körüli bizonytalanságok mellett az EU-s pénzek továbbra is kérdéses megérkezése, de az is, hogy várhatóan rontják majd hazánk besorolását a hitelminősítők.

A nyáron várhatóan lefelé induló inflációra reagálva a jegybank fokozatosan csökkentheti az irányadónak számító egynapos jegybanki betétek jelenleg 18 százalékos kamatát, hogy az összeérjen a 13 százalékos alapkamattal. Ez viszont megint csak a forint gyengülésével járhat.

Valódi Hírek