Most érkezett: Vizsgálatot indított a tankerület egy salgótarjáni iskola ellen

Engedélyük sem lett volna rá.

Egy külsős cég bonyolította le a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét, amiért így a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért a diákoknak fejenként 4900 forintot kellett fizetniük. A tankerület közölte, az ügyben vizsgálatot indít, mert szerintük az iskola engedély nélkül használt fel külső anyagi forrásokat.

A próbaérettségi dolgozatait a MEGAvizsga Oktatási Kft. állította össze, az iskola még a tavalyi évben jelentkezett felhívásukra. A cég profiljából kiderül, hogy többek között

  • szakmai anyagokat ad iskoláknak,
  • honlapot üzemeltet,
  • és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak is.

A cég honlapján az olvasható, hogy országszerte több mint 500 iskolával álltak már kapcsolatban.

A Telex arról számolt be, hogy a gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a végzős diákok. Előbbi kettőért középszinten fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért 1300 forintot kellett fizetniük a tanulóknak.

Így egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került a próbaérettségi költsége.

Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, szülők, tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős gyakorló vizsgán.

„A próbaérettségit minden tanuló megírta/megírja, aki egyetértett vele, a szülők támogatták az ötletet, vállalták annak költségeit, amelynek befizetését a Kft. számlával igazolt. A befizetett összeg a Kft. költségeit fedezte, s ebből sem az iskola, sem a nevelőtestület, sem a fenntartó tankerület nem részesült”

— írták.

Az iskola vezetése a honlapján így indokolta, miért bízták meg a céget:

„Így ez a próbaérettségi egyfajta külső megmérettetés a diákoknak, illetve tapasztalatszerzés a tavaszi vizsgaidőszakra.”

A lap érdeklődött az iskolánál, pontosan mire megy el a befizetett összeg. Az intézmény igazgatója azt írta:

„Az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült.”

A cég honlapjáról kiderül az is, hogy nem egyedi esetről van szó, ugyanis több iskolának is szerveznek hasonló jellegű fizetős próbavizsgákat. Mint arra felhívták a figyelmet, azonban felvetődik a kérdés, hogy amennyiben valakinek nincs pénze kifizetni közel 5000 forintot, akkor hogyan tud gyakorolni a vizsgára. Erre a kérdésre már nem válaszolt az iskolaigazgató.

Az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központnak viszont tudomása sem volt arról, hogy a Madách Imre Gimnáziumban külsős cég szervezi a próbaérettségit.

„A megjelent hírek alapján az ügy kivizsgálását megkezdtük”

— írták a lapnak, hozzátéve, szerintük engedélye sem volt az iskolának arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe.

„A tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek”

— közölték.

(telex.hu)

(Címlapkép: Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium/Facebook)

Valódi Hírek