Az Európai Ügyek Bizottságának összehívását kezdeményezi a DK az Erasmus-botrány miatt (+videó)

A magyar diákoknak továbbra is részt kell venniük az Erasmus-programban.

„A múlt héten robbant a botrány, hogy az Európai Bizottság a magyar alapítványi egyetemek kizárást kezdeményezte az Erasmus-programból.

Ezzel számtalan egyetemistát fosztottak meg attól, hogy külföldön próbálhassák ki magukat és valóra válthassák az álmaikat, mindezt pedig azért, mert a bizottság figyelmeztetése ellenére, Orbán Viktor inkább a minisztereit tömte ki pár millió forinttal”

— hívta fel a figyelmet Barkóczi Balázs, a DK árnyékkormányának oktatási és kulturális minisztere, kedden.

„Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként,

ezért kezdeményezem a bizottság összehívását”

— közölte a politikus.

Hozzátette:

„Ott majd Csák János, mint a felsőoktatásért felelős miniszter, és Navracsics Tibor, az uniós pénzekért felelős miniszter beszámolhat nekünk arról, hogyan törték össze több ezer egyetemistának az álmát, hogyan lehetetlenítették el megannyi kutatónak a munkáját,miközben ők maguk milliós fizetésekkel ülnek az egyetemek kuratóriumaiban.

Ezzel a lépésükkel nemcsak az Erasmust, hanem a Magyarországnak járó uniós támogatásokat is veszélyeztetik. Mindent meg kell tennünk tehát azért, hogy a magyar diákok továbbra is részt vehessenek az Erasmus-programokban”

Barkóczi Balázs kijelentette: az árnyékkormány Magyarország utolsó reménye arra, hogy megkapjuk az uniós pénzeket, és a hallgatók is kipróbálhassák magukat európai csereprogramokban.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy hivatalos adatokból derül ki, hogy csak 2020-ban több, mint 20 ezer egyetemista tölthetett el egy fél évet külföldön az Erasmusnak köszönhetően. Hozzátette: évente ennyi diákot érint a programból való kizárás,

ennyi diákot fosztott meg az Orbán-rendszer a mobilitás lehetőségétől.

A politikus hangsúlyozta: a kormány ezzel teljesen elvágta Magyarországot az európai vérkeringéstől, hiszen nemcsak a magyar diákok és kutatók nem fognak az európai egyetemek életében részt venni, hanem más országok ösztöndíjasai sem fogják Magyarországot választani célpontjukként.

„A napi szintű élő kapcsolatok megszűnnek, és teljesen elszigetelődünk Európa többi részétől”

— mutatott rá Barkóczi Balázs.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

 

Valódi Hírek