Mi történt? Bayer Zsolt annyira kiborult, hogy az EU-ból való kilépést is belengette

Nagyon felhúzta magát.

Videóblogban fejezte ki felháborodását az Erasmus-botrány kapcsán Bayer Zsolt. A fideszes publicista, egyben a párt 5-ös számú tagkönyvének tulajdonosa szerint legutóbbi döntésével az Európai Bizottság túlment minden határon.

Bayer felidézte, hogy a Bizottság azt sérelmezi, hogy az egyetemek kuratóriumaiban aktív (továbbá már inaktív) kormányzati politikusok ülnek. Az EB egyébként már korábban felhívta rá a magyar kormány figyelmét, szabjon gátat az összeférhetetlenségnek, de mivel nem tett így, megvonta az alapítványi egyetemektől az Erasmus-forrásokat.

A kormánypárti megmondóember szerint a döntéssel az EU „a magyar egyetemi ifjúsággal próbál kiszúrni”. Hozzátette, hogy Nyugat-Európában, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is több példa van rá, hogy politikusok ülnek a kuratóriumokban — azt azonban nem tette hozzá, hogy azokban

helyet kapnak ellenzékiek is a kiegyensúlyozottság érdekében,

továbbá azt sem mondta el, hogy nem jellemző a miniszterek kurátorként való szerepeltetése.

Bayer elmondta, műsorában Németországot, Ausztriát és Észtországot vette górcső alá műsorában, és míg előbbiben 16, nyugati szomszédunknál 3, az észteknél pedig 1 olyan egyetemet talált, amelyeknek kuratóriumaiban, bizottságaiban, illetve szenátusaiban, felügyelőbizottságaiban és tanácsadó testületeiben politikusok ülnek.

Az arányokhoz ismeretéért azonban nem árt tudni, hogy a közel 70 milliós Németországban majndem 400 egyetem található, míg Magyarország a Felvi adatai szerint mindössze 68 intézmény indít felsőoktatási képzést 2023 szeptemberében, ezek közül mindössze 21 egyetem alapítványi fenntartású, 5 állami, a többi pedig egyházi, illetve magánintézmény.

A kettős mérce ma már nem kettős mérce. Ma már nem a lóláb lóg ki, hanem

az egész oszlásnak indult döglött ló!

— jelentette ki dühösen Bayer!

Azt mondta, a nyugati egyetemeken ülő politikus-kurátoroknak nincs beleszólásuk az egyetemek működésébe, hiszen azért vannak ott, hogy „politikai befolyásukat latba vetve minél több pénzt, minél több lehetőséget tudjanak kilobbizni az adott egyetem számára„. Szerinte épp ugyanez a helyzet Magyarországon is.

Az Erasmus-pénzek elvonásának indoklását „vérlázító”-nak tartja a publicista.

Azt gondolom, hogy elérkeztünk a Rubiconhoz. Azt gondolom, hogy ez most már tényleg tűrhetetlen, és nagyon el kell gondolkoznia a Magyarországnak, illetve a normálisan gondolkodó magyar állampolgároknak:

meddig van még értelme ennek az egésznek?

Meddig kell, és meddig vagyunk mi kötelesek mindezt eltűrni?! És egyáltalán létezhet-e olyan, hogy kizárólag Magyarországra vonatkozó, egyébként teljesen értelmetlen, aljas és becstelen, újabb és újabb előírásokat és szabályokat betartsunk?

Szerintem már nincs!

(Bayer: Erasmus Vlog/videa.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek