Kétharmaddal tarolt az ellenzék Jászberényben, a testületi többség is meglett

Toronymagasan nyert a megbuktatni próbált jelölt.

Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület (eredendően jobbikos) jelöltje toronymagasan megnyerte a jászberényi időközi választást. A polgármester a Nemzeti Választási Iroda végleges adatai alapján

a szavazatok kétharmadát szerezte

a voksok 100%-ának feldolgozása után.

A jászberényi időközi polgármester-választás végeredménye. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Az egyéni választókörzetek szavazatainak megszámlálása után kijelenthető, hogy

az összes körzetben a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje nyert, mindenhol nagy fölénnyel.

A részvétel kiemelkedően magas, több mint 60%-os volt.

A Fidesz jelöltje az inkognitóban, pártlogók nélkül indult dr. Besenyi Orsolya, a helyi kórház fül-orr-gégésze, aki jelen állás szerint

kevesebb mint 30%-ot kapott.

Egy független, az ellenzék megosztása céljából indult jelölt, továbbá

a Mi Hazánk indulója még 2%-ot sem szerzett.

Tamás Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője a Jászság Térségi Tv-nek elismerte a kormánypártok vereségét. Ezt követően arról beszélt, csodálkozik, hogy egyáltalán lesznek képviselőik a testületben. (Lesznek, ugyanis a vesztes szavazatok alapján 4 kompenzációs mandátumot osztanak ki, mind a 4-et a Fidesz kapja.)

A csatornának a térség fideszes országgyűlési képviselője, Pócs János elmondta, szerinte semmi kivetnivaló nem volt a kampányukban. Véleménye szerint „az emberek egyszerűen gondolkoznak„, mert ha van olyan jelölt, akit megismertek és megszerettek, akkor a jövőben is rá fognak szavazni.

A Fidesz — papíron független — polgármesterjelöltje is elismerte vereségét.

Érdekesség, hogy a DK (ma pártjából kilépett) helyi potentátja, dr. Gedei József a pártja álláspontjával ellentétben a Fidesszel együttműködött annak érdekében, hogy Budai megbukjon, ugyanis ő kezdeményezte a testület feloszlatását. A feloszlást egyébként a testületben kisebbségben lévő ellenzéki, sokpárti koalíció is megszavazta. Sokatmondó, hogy a szavazókörök bezárását követően Gedei Facebookján bejelentette, hogy kilép a DK-ból.

A párt országos szervezete az ellenzéki széthúzással kapcsolatosan portálunknak arról nyilatkozott: fontos számukra, hogy az ellenzék meg tudja őrizni a települést, így nem értenek egyet Gedei kezdeményezésével. Korábban, októberben is kifejtették, hogy nem tartják elfogadhatónak a Fidesszel való kiegyezést sem a településen, sem országosan.

Mint vasárnap reggel beszámoltunk róla, január 15-én tartották az év első fontos időközi választását, amely az ellenzék és a Fidesz szempontjából is kulcsfontosságúnak ígérkezett. Az eredmény minden bizonnyal meghatározza az ellenzék indulási stratégiáját a 2024-es önkormányzati választásokon.

Valódi Hírek