Hivatalos: Életfogytiglant is kaphat az újbudai rendőrgyilkos

Lépett az ügyészség.

Újabb fejlemények derültek ki az újbudai rendőrgyilkosság ügyében: az ügyészség kérte a késes gyilkos előzetes letartóztatását. Mint arról korábban beszámoltunk, az elkövető nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanakkor közölte: a gyanúsított tettéért

akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

A kórházban látogatták meg kollégái a vállon szúrt rendőrt, akit azt atv.hu információi szerint hamarosan kiengednek. Társát már hazaengedték, akit másfél éves kisfia és felesége várta otthon. Őt combján sebesítette meg késsel az újbudai támadó. Baumann Péter főtörzsőrmestert, akit szívtájékon szúrt meg az újbudai ámokfutó, családja gyászolja. Ő februárban ünnepelte volna 30. születésnapját, a hírek szerint a fiatal rendőr éppen az esküvőjére készült.

A 35 éves elkövető a felső szomszéd lakásának ajtaját kalapáccsal törte be, hogy bejusson az idős asszonyhoz. A lakók szerint az ámokfutó Sz. Szilárd korábban is rendszeresen kötekedett és agresszív volt.

A férfi azóta sem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A Bors szerint a kórházi őrizetben azt mondta az újságírójuknak, hogy „általában tiszta a lelkiismerete”. A rendőrök azonban cáfolták, hogy a férfi nyilatkozott volna, de azt elismerték, hogy a riporter a kórházi folyosóról bekiabált hozzá a kórterembe, ahol fogva tartják.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte: a gyanúsított bűntett előéletű, korábban is erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el. Az elkövető cselekményét garázdaság és testi sértés miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, és hasonló bűncselekmény miatt jelenleg más büntetőeljárás hatálya alatt is áll.

Az ügyészség kezdeményezte letartóztatását.

Zacher Gábor az esettel kapcsolatban elmondta: rövid időn belül ki fog derülni, mi áll az ámokfutó tette mögött. A toxikológus azt mondta, szakértők és pszichológus bevonásával lehet majd megállapítani, hogy a férfi kábítószer hatása alatt állt-e, vagy van-e valamilyen elmebetegsége.

A férfi az ügyészség szerint akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az Indexnek elmondta, szerinte a kiképzés ellenére sem lehet felkészülni az ehhez hasonló helyzetekre.

„Az egész rendőrtársadalmat lesújtotta a hír, még annak ellenére is, hogy pontosan tudjuk, ha elmegyünk dolgozni, nem biztos, hogy haza is érünk”

— mondta a főtitkár, aki úgy látja, az ügyben az egyik legelgondolkodtatóbb kérdés a fegyverhasználat.

Pongó Géza arra a kérdésre, hogy a kint tartózkodó rendőr miként értesült a bent történtekről, úgy felelt, hogy vélhetően őt már rádión tájékoztatták arról, hogy erőszakos és veszélyes elkövetőről van szó.

„Ezzel szemben a házban intézkedő kollégák nem feltétlenül számíthattak arra, hogy egy ilyen agresszív valakivel lesz dolguk”

— mutatott rá.

Hangsúlyozta: azt csak a vizsgálat mutatja ki, hogy a férfi beszámítható volt-e, de erre nem sok esélyt lát.

„Nehéz elképzelni, hogy az elkövető józan volt.

Nyilván ez is előfordulhat, de én azt gondolom, kell valami ahhoz, hogy valaki három rendőrbe is beleszúrja a kést. Kiderül, mi vitte rá erre”

— mondta a szakszervezeti vezető, hozzátéve, a támadást túlélő két rendőrnek egészen biztos, hogy szüksége lesz a jövőben mentális támogatásra, hiszen míg a fizikai sérülések hamar begyógyulnak, addig az a stressz, félelem és kétségbeesés, amit azokban a percekben átéltek, akár egy életre szóló lelki törést is okozhat. Bizonyára hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ehhez hasonló éles intézkedésbe belevágjanak.

„Ezzel együtt a legtöbb munka azzal lesz, hogy megemésszék, társuk meghalt, és mindez akár velük is történhetett volna”

— tette hozzá.

(atv.hu / index.hu)

Valódi Hírek