Felszólították Orbánékat, hogy azonnal teljesítsék az EU követeléseit

Késlekedés nélkül eleget kell tenniük azoknak.

Közleményt adott ki a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete a napokban kirobbant Erasmus-ügy miatt. A szakszervezet képviselői kijelentették: a magyar kormánynak és a törvényhozásnak késlekedés nélkül el kell fogadnia az Európai Unió által megfogalmazott szempontokat annak érdekében, hogy megszűnjön az alapítványokba kiszervezett egyetemek felfüggesztése.

A közlemény szerint a szakszervezet elvárja, hogy a kormányzat és a törvényhozás a legrövidebb időn belül találjon az EU-nak is elfogadható megoldást a közpénzek védelmét és a tudományos élet szabadságát illetően.

Mint írták, ezen túl szükségesnek tartják

  • az aktív politikusok távozását az alapítványokból;
  • az egyetemeket fenntartó alapítványok működésének átláthatóvá és elszámoltathatóvá tételét;
  • a kuratóriumok és felügyelőbizottságok tagjainak határozott időre történő megbízását és az egyetemek bevonását a személyek kiválasztásába;
  • valamint a fenntartó alapítványok és az egyetemek közötti hatáskörmegosztás törvényi újraszabályozását, és hogy a szervezeti, működési szabályzatokat az egyetemek szenátusai fogadják el és kizárólagos joguk legyen a rektorválasztás.

Végezetül kérik a hallgatói, egyetemi és tudományos érdekképviseleti szervezeteket, hogy velük együtt nyilvánosan szálljanak síkra a gyors megoldásáért, mert

„Minden késedelem jóvátehetetlen károkat okozhat a magyar felsőoktatásnak, az egész országnak!”

(MTI / 24.hu)

Valódi Hírek