DK: Mondjon le minden fideszes politikus az egyetemi alapítványokban betöltött kuratóriumi posztjáról!

Az uniós forrásokat is veszélyezteti az ügy.

Hétfőn érkezett a hír, hogy az alapítványi kézbe került egyetemek nem juthatnak hozzá az Erasmus-programhoz és az uniós fejlesztési és kutatási forrásokhoz — hívta fel a figyelmet Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője kedden.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság már korábban figyelmeztette a magyar kormányt, hogy elfogadhatatlan, hogy kormánypárti politikusok ülnek ezeknek az egyetemeknek a kuratóriumaiban, és hogy

ez a tény az uniós forrásokat is veszélyezteti.

Hozzátette: Orbán Viktor azonban nem engedett. Fontosabb volt számára néhány fideszes politikus pénzéhsége, mint a magyar egyetemek, a magyar diákok ügye.

„A Demokratikus Koalíció szerint a magyar felsőoktatás nem lehet túsza a fideszes politikusok pénzéhségének. Éppen ezért a Demokratikus Koalíció felszólítja az alapítványokban szerepet vállaló kormánypárti politikusokat, hogy

azonnal mondjanak le a pozíciójukról!

Hiszen miattuk fosztották meg a hallgatók ezreit, attól a lehetőségtől, hogy uniós csereprogramokban vegyenek részt, miközben ők maguk milliókat vágnak zsebre a kuratóriumi tagság után”

— hívta fel a figyelmet a politikus, aki hozzátette, a Demokratikus Koalíció ezért írásbeli kérdéssel fordult az összes miniszterhez, hogy lemondanak-e a pozíciójukról, és mikor.

Ezen túl a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújtott be, amely

megtiltja, hogy állami vezetők egyetemi alapítványok munkájában vegyenek részt.

„Láthatóan az árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy az egyetemek hozzájussanak a kutatási forrásokhoz, hogy a diákok hozzájuthassanak az Erasmus csereprogram lehetőségeihez”

— mondta Arató Gergely.

A politikus emlékeztetett: Orbán azért ragaszkodik ennyire a fideszes politikusok kuratóriumi tagságához, mert így többlet pénzt, újabb fizetést tud nekik adni. Kiemelte, Varga Judit közel 1,5 millió forintot keres a Miskolci Egyetem alapítványában, Szijjártó Péter ugyanennyit a győri Széchenyi István Egyetem kuratóriumában. Lázár János pedig a Magyar Agrártudományi Egyetem alapítványától jut majdnem 1 millió forinthoz.

Videó:

.

Valódi Hírek