Most érkezett: Cseh Katalin az Európai Bizottsághoz fordult Orbán legfrissebb botránya miatt

Ezt kéri von der Leyentől.

Facebook-bejegyzésben közölte Cseh Katalin, hogy Donáth Annával közösen az Európai Bizottsághoz fordult az Erasmus-botrány kapcsán. A Momentum európai parlamenti képviselői azt kérik az EB-től, hogy ne zárják ki a magyar egyetemistákat az Erasmus-programból az Orbán-kormány korrupciója miatt.

Cseh Katalin bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

Arra kértük az Európai Bizottságot, hogy ne zárják ki a magyar egyetemistákat az Erasmusból Orbánék korrupciója miatt!

Mai hírek szerint az Európai Bizottság kizárná azokat magyar egyetemeket az Erasmus+ programokból, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Ez szerintem nincs rendben. Annak ellenére nincs, hogy az egyetemek fideszesítését kezdetektől botrányosnak és elfogadhatatlannak tartom – ugyanis ez a korrupció egyik legbiztosabb eszköze. Szijjártó Péter külügyminiszer például havi bruttó 1,5 millió forintért tagja a győri egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványnak.

A fideszes politikusokkal feltöltött közalapítványok gazdálkodása biztosan nem a magyar diákok érdekeit szolgálja.

Azonban a magyar egyetemistákat kizárni az Erasmusból, elvenni tőlük a lehetőséget, hogy megismerjék Európát, a lehető legrosszabb válaszlépés. Ezer és egy módon lehetne szankcionálni a Fidesz-kormány korruptságát – a jogállamisági mechanizmus ennek például megfelelő eszköze -, a magyar diákok külföldi tanulásának akadályozása nem tartozik a megfelelő eszközök közé, mert nem azoknak rossz, akik ellen irányul.

Ezért Donáth Anna-val levelet írtunk az Európai Bizottság illetékeseinek, amiben arra kérjük őket, hogy a megfelelő eszközöket találják meg a jogállamisági követelmények és az intézményi függetlenség betartatására — anélkül, hogy a magyar egyetemisták legyenek ennek a vesztesei.

(Cseh Katalin/Facebook)

Valódi Hírek