Kijött Orbánék végső terve: lezárul az egyik legfontosabb cég bekebelezése

Mostantól mindenki közvetve a kormánynak perkálhat.

Jóváhagyta a magyar kormány a 25 millió eurós , azaz átszámítva körülbelül

10 milliárd forintos

hitelkeret biztosítását előirányzó tervet, így a Magyar Fejlesztési Banknak az összeget rendelkezésre kell bocsátania az Antenna Hungária számára. A tőkekövetelés 80 százalékára állami kezességet fognak vállalni — adta hírül a Portfolio.

Vasárnap jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amely alapján az MFB a hitelkeretet az Antenna Hungária számára a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához fogja biztosítani. Az Antenna Hungáriában a 4iG nevű kormányközeli cég 2022 februárjában szerzett többséget.

A vállalat augusztusban a Budapesti Értéktőzsdén jelentette be, hogy a magyar állammal közösen megállapodtak a Vodafone Europe BV-vel, hogy megvásárolják Magyarország második legnagyobb telekommunikációs cégének, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a 100%-os részvénycsomagját.

A vásárlás lezárultával a kormányközeli 4iG 51 százalékos, tehát többségi tulajdonosa lesz a Vodafone hazai leányvállalatának,

az állam ezzel majdnem egyenértékű, 49 százalékos részesedést kap.

A tranzakció értéke

715 milliárd forint.

A gazdaságfejlesztési miniszter augusztusban azt mondta, a tranzakció „közérdekből” nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető, és a Corvinus Zrt. által vásárolhatják meg a Vodafone 49 százalékát.

Korábban nem volt szó róla, hogy az Antenna Hungária is szerepet kap majd az adásvételben. A portál szerint a kormányhatározatot, illetve a 4iG pénteki felminősítését követően arra lehet következtetni, hogy hogy napokon belül befejeződhet a Vodafone magyarországi ágának felvásárlása.

FRISSÍTÉS: A Vodafone Magyarország vállalati kommunikációjáért felelős ACG megkereste lapunkat az ügylet kapcsán. Sosztarits András az alábbi közleményt küldték nekünk a cég felvásárlása kapcsán:

A Vodafone Magyarország a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek