Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút XVI. Benedektől (+videó)

95 évesen halt meg az egykori katolikus egyházfő.

A nyilvános búcsúztatáson Ferenc pápa mondott gyászmisét, aki beszédében az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt, csak beszédének végén említette közvetlenül XVI. Benedeket.

A szertartás után visszavitték a koporsót a Szent Péter-székesegyházba, hogy ott helyezzék végső nyugalomra a volt egyházfőt.

A templomban a ciprusfa koporsót egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba tették, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyén helyezték el, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

A gyászmisén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A köztársasági elnök még egy rövid videót is közzétett a temetésről:

A néhai nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én 9 óra 34 perckor hunyt el. XVI. Benedek hat évszázada az első olyan pápa volt, aki lemondott tisztségéről.

(via MTI)

Valódi Hírek