Itt a bizonyíték: Így árusítják ki egész Magyarországot Orbánék

Hatalmas beruházásokról döntött a kormány.

Hogyha már nem tud adócsökkentést ajánlani az Orbán-kormány a befektetőknek, úgy határoztak, a munkavállalók jogainak csorbításával kívánják majd Magyarországra vonzani őket.

A hvg.hu információi szerint kínai, dél-koreai és német cégek összesen mintegy 4400 milliárd forint befektetést jelentettek be 2022-ben Magyarországon, ezzel is megtámogatva azt, hogy az ipari termelés ne álljon le, ne legyen tömeges csőd a beszállítóknál, és még fizetésemelések is legyenek.

A lap felhívta rá a figyelmet, hogy ennek viszont súlyos ára van: a kormányzat ezzel a lépésével

végképp kiárusítja a magyarországi termőföldeket

és szemet huny a környezetrombolás felett is.

„A befektetésekért természetesen éles verseny zajlik, a magyar modell azonban 2010 óta nemzetközi összevetésben is nagyon egyoldalúvá vált,

kizárólag a külföldi tőke és a magyar kormányközeli cégek érdekeit képviseli”

— mondta a lapnak Gerőcs Tamás közgazdász.

A hvg.hu által megkérdezett befektetési szakember pedig úgy fogalmazott: a kormány félfeudális támogatási és szabályozási rendszerrel próbálja vonzani a külföldi cégeket. Mivel pedig több adó- vagy járulékcsökkentést a mostani helyzetben nem tud felajánlani,

a dolgozói jogok további megnyirbálásával próbál kedveskedni a beruházóknak.

Hangsúlyozták, hogy rendkívül nagyok a környezeti kockázatok is az üggyel kapcsolatban. A Samsung gödi gyárának közelében megjelentek a káros anyagok a talajban, és a debreceni kínai akkumulátorgyár építésének ellenzői is attól tartanak, hogy mi fog történni, amikor az ország egyik legaszályosabb területére megérkezik egy rendkívül nagy vízigényű gyár.

Ezen túl pedig a távol-keleti tulajdonú cégeknél más problémák is vannak: a munkáltatói és főnöki stílus, a munka-egészségügyi szabályok felrúgása, a magánélet sérthetetlenségének semmibevétele mindazt idézi elő, hogy a Vasas Szakszervezet adatai szerint hiába a magas fizetések, annyian mondanak fel, hogy évente az összlétszám fele kicserélődik.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek