Raskó György: Kifogynak a készletek, komoly hiány jön ezekből a termékekből

A sertéshús ára mintegy 80 százalékkal fog drágulni.

Mind sertéshúsból, mind burgonyából importra fog szorulni Magyarország az év első hónapjától kezdve — mondta Raskó György agrárközgazdász, a Jazzy Rádió reggeli Business Class műsorában.

A szakértő kifejtette:

a burgonya esetében már kifogytak a hazai készletek,

a külföldről importált termékeket viszont csak jóval drágábban lehet beszerezni.

Raskó György szerint hasonló helyzet léphet fel a sertéshús esetében is.

„Az import nagykereskedelmi ár mindkét terméknél jelentős veszteséget eredményez a viszonteladóknak, akik viszont emiatt spórolni fognak a készletekkel,

ez pedig hiányhoz vezethet a boltokban”

— mondta a közgazdász.

A közelmúltban már láthatóak voltak a hiány jelei az árstopos élelmiszereknél, amivel kapcsolatban egy online térképet is indítottak, ahol figyelemmel kísérhető, hogy egy-egy boltban vagy településen melyik termékből van hiány éppen.

A kialakult helyzetre a kormányzat is reagált: a két ünnep között ugyanis egy új rendeletet adtak ki, amelyben szabályozták, hogy mennyit kell tartani készleten az árstopos termékekből. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség hétfőn az élelmiszerárstop kivezetésére szólította fel a kormányt, mert szerintük nem fenntartható az intézkedés.

„Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség.

Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki”

— fogalmazott Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A Napi.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy

az elmúlt években rendkívül gyors ütemben csökkent a sertésállomány Magyarországon,

viszont a kereslet egyre inkább nő a minőségi hústermékek iránt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 óta folyamatosan csökken a sertések száma Magyarországon.

A lapnak nyilatkozó kistermelő elmondta: az érdeklődés annak ellenére nő, hogy nála például a karaj, a kolbász, a szalámi ára 10 százalékkal magasabb ilyenkor, mint egy bevásárlóközpontban. Hozzátette: a vevők továbbra is a minőségi húskészítményeket keresik.

„Az a tapasztalat, hogy ennek ellenére sokan választják a helyi termékeket, mert a vásárlók jelentős része minőségi terméket szeretne vásárolni. Fontos lett az ár-érték arány, mert a vásárlók tudják, hogy a helyi termelő boltjában található termékben sokkal több hús van, mint egy áruházlánc polcán található, előrecsomagolt termékben”

— mondta.

(index.hu)

Valódi Hírek