Gigantikus összeggel támogatták Orbánék tavaly Oroszországot — és Putyin háborúját

Pedig az ellenkezőjét ígérték.

Az év tizedik havában Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót fizethetett az orosz gázért – számolta ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisából.

Ráadásul ez a Ttf-nek nevezett, holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjét is további mintegy

8 százalékkal meghaladja.

Ez ismételten soha nem látott árszint. A nyilvántartás tanúsága szerint ráadásul kiugró mennyiségért, 481 millió köbméterért fizettünk ennyit Oroszországból, amelynek így az egyetlen havi „csekkje” 1,2 milliárd euróra rúgott.

Pedig már a szeptemberben a magyar állami MVM által kifizetett, ezer köbméterenként 1837 eurós, egyetlen hónap alatt 56 százalékot ugró ár is rekordnak számított. 2021 tavasza előtt az ár évtizedekig néhány száz euró körül mozgott.

Forintban számolva októberben, a hazai gáztartalékolás hajrájában, a magyar állam, vagyis az MVM az államkassza nagy alrendszereinek éves költségvetésével vetekedő, 483 milliárd forintos rekordösszeget fizetett ki az oroszoknak a gázért.

Számítások szerint a magyar állam az év első tíz havában csak a gázáron keresztül legalább

1779 milliárd forinttal segítette Putyin Ukrajna elleni agresszióját.

Szakértők szerint ráadásul ebbe a nem közvetlenül magyar-orosz szállításként feltüntetett gázvásárlások nem tartoznak bele.

Az MVM októberben köbméterenként szintén csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért, most először lépve át az ezer forintos lélektani határt. Ez az átlagfogyasztás alatti, „rezsicsökkentett” lakossági gáztarifában nyilvántartott tarifatétel húszszorosa, de jelentősen meghaladja az átlagfogyasztás feletti, „rezsiemelt” szintet is.

Nem véletlen tehát, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben e hiány pótlására, kormány-szóhasználattal élve a „rezsicsökkentés fenntartására” szolgáló „rezsivédelmi alap” tervezett keretét 670 milliárdról 2610 milliárdra növelte. A „rezsicsökkentést” tehát a Fidesz-KDNP az adófizetők pénzén „tartja fenn”.

Valódi Hírek