Kidurrant a rezsilufi: Durván átverték a magyarokat Orbánék

Mindenkit rászedett a kormány.

Nem volt előzmények nélküli az energiaárak 2022-es berobbanása, hiszen az áremelkedés már ősszel is jelentős volt. A magyar kormány azonban pénzt és energiát nem kímélve igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy „meg fogják védeni” a lakosságot az áremelkedéstől, és amíg jön orosz gáz és olaj, addig biztosított a rezsicsökkentésnek nevezett kormányzati intézkedés.

A Menedzsment Fórum emlékeztetett, hogy a szakértők már 2022 elején felhívták rá a figyelmet, hogy erre nem lesz fedezet. Emellett azt is jelezték, hogy a gáz és áram árának mindenki számára alacsony szinten tartására fordított összegeket inkább energiatakarékosságra, a pazarló épületállomány felújítására és a zöldenergia terjesztésére kellene inkább fordítani.

2021 őszén már igen tetemes áremelkedés következett be, amire persze rásegített az is, hogy Oroszország a kínálat befolyásolásával még feljebb tornázta az árakat. Ilyen helyzetben kötött a magyar és az orosz kormány, pontosabban az MVM és a Gazprom

15 éves hosszútávú gázszerződést.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Szijjártó Péter akkor arra hivatkozott, hogy a megállapodás hosszú időre olcsó gázt garantál Magyarország számára.

A hazugságot pedig maga Orbán Viktor is hónapokon keresztül hajtogatta a választások előtt, sőt a választási kampány egyik legfőbb üzenete is ez volt. A háború előestéjén február elején egyébként Orbán még személyesen kért további gázszállítást Vlagyimir Putyintól, amely végül Ukrajna megtámadása miatt lekerült a napirendről — jegyezték meg.

A találkozót követően az orosz diktátor még azt is kijelentette, hogy Magyarország a piaci árhoz képest ötödáron kapja a földgázt. Azonban utólag kiderült, a magyar és az orosz politikusok állításaiból semmi nem volt igaz.

A lap hangsúlyozta:

nem, hogy a piaci árnál olcsóbban, hanem, de a tőzsdei árnál is drágábban kapjuk a földgázt.

Némileg ironikus, hogy a választásokkor a magyar kormányzat és a fideszes megmondóemberek még viccelődtek azzal, hogy a nyugat-európai országokban energetikai vészforgatókönyvek készültek, melyek a lakosságnak szóló takarékossági intézkedéseket is tartalmaztak.

A lap felidézte, hogy Szijjártó diadalittasan jelentette be, hogy az erőmű megkapta a létesítéshez szükséges engedélyeket, azonban ez a kijelentés ismét nem fedi a valóságot. Ugyanis az engedélyek azt nem teszik lehetővé, hogy valójában megépüljön az erőmű, kizárólag az épületet engedélyezték.

Hozzátették: a magyar sajtóban megjelenő hírek szerint az orosz fél ugyanis 9 év alatt képtelen volt olyan műszaki dokumentációt letenni az asztalra, ami megfelelne a hazai előírásoknak.

(mfor.hu)

Valódi Hírek