Nem sietik el: December 31. a határidő, és még mindig nem döntött a kormány egy fontos kérdésben

Bizonytalanságban tartják az embereket.

December 31-én jár le a babaváró hitel, a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás, ezeket pedig még nem hosszabbították meg hivatalosan – írja a Bank360.

A babaváró hitel meghosszabbítását már nyáron megígérte Orbán Viktor, és a falusi csok határidejének kitolásáról is beszélt a karácsonyi interjújában. Az ezekről szóló rendelet azonban nem jelent még meg a Magyar Közlönyben, az ígéretek így nem számítanak hivatalosnak.

A babaváró hitel 10 millió forintot jelent, ami már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyerek esetén pedig támogatássá alakul, tehát nem kell visszafizetni. A program indulásához képest az összeg a magas idei infláció és a meredeken megemelkedett lakásárak miatt

egyre kevesebbet ér

a gyermeket vállalóknak, a kamatmentesség viszont sokkal többet.

A falusi CSOK-ot is csak december 31-ig hosszabbította meg a kormány korábban. Mindeddig ennek a folytatásáról sem adtak ki rendeletet, azonban a miniszterelnök sajtóinterjújában ezt a támogatást egyértelműen olyanként említette, ami 2023-tól is megmarad.

A falusi CSOK-kal szemben a CSOK folytatódásához nincs szükség új jogszabályra, hiszen annak jelenleg nincs igénylési határideje. Ettől azonban

lehetnek változások benne,

de a miniszterelnök szerint csak 2023 második felétől. A babaváróhoz hasonlóan a csoknál is módosulhat az igényelhető összeg, a felhasználás szabályai, valamint a kedvezményes hitel feltételei, hiszen a fix 3 százalékos CSOK-hitel a jelenlegi, 10 százalékot is meghaladó lakáskölcsönök idején szinte már ajándéknak számít.

Az év végén lejáró családtámogatási formák közül egyedül a lakásfelújítási támogatásnak tűnik valószínűtlennek a folytatása. Egyrészt erre sohasem utalt vagy tett ígéretet a kormány korábban, másrészt Orbán Viktor is arról beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy a lakásfelújításokhoz igénybe vehető támogatási formák közül egy meg fog szűnni. Arra viszont még van esély, hogy valamilyen módosított formában mégis fennmaradjon.

 

Valódi Hírek