FRISS: Varga Mihály meghallgatását kezdeményezték a költségvetés botrányos módosítása miatt

A büdzsé elfogadása nem a kormány belügye.

A 2023-as költségvetés módosításával összefüggésben az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását és ezzel egyúttal Varga Mihály pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezte csütörtökön a testület szocialista elnöke.

Vajda Zoltán az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatója során elmondta: súlyos hibának tartja, hogy a kormány kihagyja a jövő évi büdzsé újraalkotásából az Országgyűlést, mivel – mint mondta – a költségvetés elfogadása

„nem a kormány belügye”.

Hangsúlyozta: nem lehet rendeleti úton módosítani a jövő évi költségvetést, a kormánynak új, a valós helyzetre épülő költségvetési törvényjavaslatot kell benyújtania az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki politikus közölte: már nyáron, a 2023-as büdzsé elfogadásakor is arról beszélt, hogy hiba a törvényt ilyen korán elfogadni, az előterjesztés ugyanis

„fiktív, tarthatatlan és nincs köze a valósághoz”.

A politikus felidézte, hogy a jövő évi költségvetés 5,2 százalékos inflációval számol, miközben az a kérdés, hogy jövőre ez a szám ennek a háromszorosa, esetleg négyszerese lesz-e.

Hozzátette: a büdzsét 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervezték, holott akár recesszióba is fordulhat a magyar gazdaság.

Mint ismertette, 371 forintos euróárfolyammal számoltak jövőre, míg jelenleg bőven 400 forint felett van egy euró ára.

„Amíg a Fidesz által bevezetett különleges jogrend él, amíg rendeletekkel adókat vethetnek ki, költségvetést alkothatnak, addig az Európai Bizottsággal történő megegyezés – a jogállamisági törvények elfogadása – csak az újabb fideszes színjáték része”

— hívta fel a figyelmet Vajda Zoltán, kiemelve, a büdzsé elfogadása vagy módosítása egy normálisan működő országban a parlament feladata.

(MTI)

Valódi Hírek