Orbán bejelentette a reptér megvásárlásának elhalasztását, aztán még aznap kötött egy 8,2 milliárdos szerződést az ügyben

Nem sajnálta a pénzt.

Orbán Viktor pont egy éve, 2021. december 13-án jelentette be, hogy az állam elhalasztja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlását. Azonban a kormány még aznap megkereste Klaus Mangold befolyásos német üzletembert, hogy a reptér ügyében tanácsadónak kérje fel.

A nyáron derült ki, hogy a kormány Mangold cégével 8,2 milliárd forintos tanácsadói szerződést kötött a reptér ügyében, több részlet most derült ki.

Mangold cége a munkáért cserébe bruttó 21 590 000 euró megbízási díjra volt jogosult, a dokumentum szerint ez átszámolva nem haladhatta meg a 8,204 milliárd forintot.

A szerződés a későbbiekben már sikerdíjnak nevezi az összeget, amiből levonásra került a a bruttó 2 654 300 eurós (körülbelül 1 milliárd forintos) előleg és a havidíj, ami összesen bruttó 997 900 eurót (kb. 380 millió forintot) tehetett ki.

A maradék 6,8 milliárd forint akkor jár Mangoldnak, ha a tanácsadói szerződés lejárta utáni 24 hónapban sor kerül a reptér megvételére.

Az oroszok leghíresebb lobbistája, az egyszerűen csak

Mr. Oroszországként

emlegetett Mangold neve akkor lett ismert Magyarországon, amikor kiderült, hogy 2016-ban az ő magángépén érkezett Magyarországra Günther Oettinger akkori energetikáért felelős uniós biztos, hogy Paks ügyében tárgyaljon a kormánnyal.

 

Valódi Hírek