Itt a vége: végleg elkaszálták Orbán eddigi legnagyobb művét

Januárig el kell bontani.

Beszámoltunk róla, hogy Horvátország 2023. január 1-jétől nem csupán az eurót vezeti be, hanem a schengeni övezetbe is belép, így megszűnik a határőrizet az állam és a tagországok között. Ezentúl Magyarországról útlevél felmutatása nélkül lehet lejutni a tengerpartig.

Davor Božinović belügyminiszter bejelentette: a horvát-magyar határon 15, míg a horvát-szlovén átkelőknél pedig 58 ponton szűnik meg az ellenőrzés. A politikus közölte: a tagállamoknak minden olyan eszközt el kell távolítaniuk, ami akadályozza a szabad forgalmat.

Mint ismert, a 2015-ös menekültválság idején a szerb-magyar és a horvát-magyar zöldhatárra is drótkerítéseket húzott fel az Orbán-kormány. A 444 rákérdezett, mi lesz a határkerítésekkel — erre egy szűkszavű, ám annál nyakatekertebb választ kaptak.

Ennek lényege, hogy a belső határőrizet megszűnésével az úgynevezett „mélységi ellenőrzésekre” fognak a jövőben összpontosítani. Emellett leszögezték: év végéig fennmarad a teljes körű határőrizet, csak utána születik döntés a határátkelőnél lévő épületek sorsáról.

Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is –

ütemezetten megkezdjük”

— írta a rendőrség.

A schengeni horvát átkelőkön a szárazföldi és vízi területeken 2023. január 1-jén, a légi határokon azonban később, március 26-án szűnik meg a határőrizet.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek