Elindult a leszámolás: Orbánék aljas módszerekkel próbálják megsemmisíteni az ellenzéket

Intézkedtek.

Jelentősen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak majd jövő évtől a pártok országgyűlési frakciói, ugyanis egy erről szóló törvénymódosítást fogadott el a parlament. A határozatot a fideszes Kocsis Máté és a KDNP-s Simicskó István javaslatára léptették hatályba. Az ellenzék felháborítónak tartja a rendelkezést.

Ennek értelmében az ellenzéki frakciók havi támogatása megfeleződne, a két kormánypárti frakció pedig 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatna a fideszes képviselők által beterjesztett törvényjavaslat alapján. A Népszava arról írt, hogy az elvonások elsősorban az amúgy is pénzszűkében lévő ellenzéki pártokat hozzák nehéz helyzetbe.

Így az ellenzék esetében a Demokratikus Koalíció havi 20 millió forint helyett 9 milliót, a Momentum, a Jobbik és az MSZP 18 millió helyett csak 7,6 milliót költhet, a Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra, az LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra csökken.

A Momentum közölte: mivel tavasszal jutottak be az Országgyűlésbe, a változás még az építkezési szakaszban érte a pártot. Annak érdekében, hogy 2023-ban ne kelljen csökkenteniük akár a létszámon, akár a fizetéseken, már júliusban újratervezték a képviselőcsoport költségvetését.

Az MSZP keményen bírálta a döntést, amelyet a „fideszes egypártrendszer megteremtésének sunyi és aljas módszerének” minősítettek.

„A Fidesz fel akarja számolni az ellenzéki pártokat, ezért elveszi azt a pénzt, amiből azok működhetnének”

— írták, hozzátéve, a szocialisták szerint ez nyílt támadás a parlamentáris demokrácia ellen.

„Meccs közben nem szokás változtatni a játékszabályokon, itt mégis megtörtént. Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus berendezkedéssel és működéssel”

— értékelte a kormány döntését a Párbeszéd.

Az LMP jelezte: pártjukat érzékenyen érintik az elvonások. Hozzátették: biztosak benne, hogy az intézkedés pusztán arról szól, hogy a várható válság idején

a Fidesz csökkentse az ellenzék mozgásterét.

„A konzervatív Jobbik és annak frakciója mindig a törvényes rend pártján állt, ezért jó előre készült arra, hogy megfeleljen a megváltozott feltételeknek. A párt az újabb megszorításhoz igazította tevékenységét, és abban bízik, hogy ennek ellenére jó, a társadalmat gyarapító munkát tud végezni”

— fogalmazott a Jobbik közleményében, hozzátéve, az elvonások ezzel együtt nem maradtak következmények nélkül. A Jobbik tájékoztatása szerint a frakciónál szükséges létszámcsökkentéseket rossz szívvel, de megtették.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek