FRISS: A volt jegybankelnök ízekre szedte a kormány politikáját — Súlyos dolgokat állított Orbánékról

„Olyan helyzetbe sodródunk, ahonnan már nem lesz visszaút.”

„Veszélyes úton jár az Orbán-kormány, sodródunk a kilépés felé az Európai Unióból” — mondta Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Népszavának adott interjújában. A közgazdász többek között arról is beszélt, hogy elérkezhetünk egy olyan határvonalhoz, ahonnan már nem lesznek visszafordíthatóak az unióból való kilépés irányába vezető folyamatok.

Matolcsy György jegybankelnök, Orbán Viktor egykori minisztere nagy vihart kavart kijelentésével kapcsolatban, miszerint szembe kell nézni azzal, hogy magyar gazdaság válságközeli állapotban van, Simor András kifejtette:

„Azoknak, akik figyelemmel kísérik a híreket, nemcsak a kormánymédiából tájékozódnak és foglalkoznak a gazdasági kérdésekkel,

nem újdonság, hogy magyar gazdaság nehéz helyzetben van”.

Simor András szerint ez egy külső adottság Magyarország számára, de sok oka van annak, hogy az ország nehezebb helyzetbe került, mint a régiós országok bármelyike. Mint mondta, a problémáink gyökerét idehaza kell keresni.

Szerinte Matolcsy Györgynek igaza van abban, hogy ezek összefüggnek a költségvetési és a monetáris politikával, de tágabb értelemben a gazdaságpolitika egészével is. Megjegyezte: ez nem azt jelenti, hogy katasztrófahelyzet van, nem kell államcsődöt vizionálni, de a gazdaságpolitika mind rövid, mind hosszabb távon radikális kiigazítást igényel.

Mint mondta,

a magyar gazdaság versenyképessége és termelékenysége európai összevetésben rendkívül alacsony,

amire Matolcsy György is rámutatott. Másrészt megbomlott a magyar gazdaság egyensúlya is. Ennek okaiként említette, hogy nagyon erőteljes ikerdeficit alakult ki, vagyis egyaránt jelentős a költségvetési és a fizetési mérleghiányunk, amely mellé társul az Európában rekordernek számító infláció.

Szerinte az egyensúlyi helyzetet valamelyest rövid időn belül rendezni lehetne, a versenyképességi hátrányunkat azonban nem, de mint arra rámutatott, ezek a problémák nem is az elmúlt hat hónap, hanem az elmúlt évek gazdaságpolitikájának „eredményei”.

Az egyensúlyi problémák helyrehozásával kapcsolatban elmondta, a kiigazítások fájdalmas lépéseket jelentenek, ezért politikailag soha nem népszerűek. Hozzátette: ezért is igyekszik a kormány ezeket elkerülni. Simor szerint ezeket a lépéseket meg lehet tenni, de láthatóan a kormány számára kiemelten fontos, hogy a kiigazítás nem ássa alá a kormány népszerűségét.

A közgazdász ugyanakkor jelezte: ez nem azt jelenti, hogy a kormány mellett a Nemzeti Bankot ne terhelné súlyos felelősség abban, hogy az infláció ilyen magas lett.

„Az MNB nem antiinflációs politikát folytatott, az utóbbi 3-4 évben a monetáris politika kifejezetten fűtötte az áremelkedéseket. Például

a magas infláció egyik oka a rettentően gyenge forint,

ami az importáruk árán keresztül erősíti az inflációt”

— hangsúlyozta a szakember, majd kitért a forint gyengülésének következményeire is.

  • A magyar mezőgazdaság termelékenysége a második,
  • úgy általában az egész magyar gazdaság termelékenysége pedig a negyedik leggyengébb egész Európában.

„A forintleértékelődés közvetlenül járult hozzá a versenyképesség elvesztéshez, ahhoz, amit Matolcsy kritizál,

miközben az egyik fő okozója annak, ahol most tartunk”

— hívta fel a figyelmet az egykori jegybankelnök.

A lap kérdésére, miszerint jegybankelnöksége alatt mit tapasztalat, milyen együtt dolgozni Orbánnal, elmondta: Orbánt nem érdekli, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart-e, a fő szempont számára egyedül az, hogy a Fidesz mennyire tudja maximalizálni a szavazatai számát, adott esetben annak árán is, hogy magyar gazdaság fejlődése megakad.

„Orbánt a magyar gazdaság fejlődése addig érdekli, amíg a pártjának a népszerűségét szolgálja”

— mondta.

Az uniós források ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány realizálta, hogy az uniós pénzek borzasztóan fontosak számunkra, nem véletlenül fogadtak el szakmányban törvényeket az unió kérésére. Hozzátette: a felszínen úgy tűnik, hogy mindent elkövetnek.

A lap felvetése, hogy mit gondol az Európai Unióból való kilépés kockázatairól, emlékeztetett arra, hogyan végződött a Fidesz tagsága az Európai Néppártban. Megjegyezte: évekig húzódott, számtalan lehetőséget kapott a Fidesz, de végén tarthatatlanná vált a párt helyzete.

„Ha van 27 tagország, akik közül 26 egy irányba szeretne menni és van egy 27-ik, amelyik állandóan botot tesz a küllők közzé, azt előbb-utóbb kigolyózzák a társaságból”

— mutatott rá.

„Attól félek, hogy olyan helyzetbe sodródunk, ahonnan már nem lesz visszaút.

Nagyon veszélyes úton jár a kormány, amit még nem lehetetlen helyrehozni, de radikálisan változtatni kell néhány dogmáján”

— hangsúlyozta a közgazdász.

Arra is kitért, hogy kirakni Magyarországot nem lehet az EU-ból, de megvonhatják a szavazati jogát. Hozzátette: ez egy atombomba, mindenki igyekszik elkerülni az alkalmazását. Ha sokáig szabotálja a kormány az EU működését akkor nem tartja kizártnak azt sem, hogy ezt meglépi a többi tagország.

„Attól kezdve viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar kormány ilyen körülmények között az EU-ban akarna maradni”

— fogalmazott.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek