Döntött az EU: Keményen fellépnek Orbánék vétójával szemben

Gyorsított eljárásban kerülik meg a magyar kormányt.

Az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott egy olyan jogalkotási csomagról, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euróval pénzügyileg segítse Ukrajnát. A javaslatot a Tanács szombaton írásbeli eljárással fogadta el, és a jövő héten esetleges elfogadásra az Európai Parlament elé terjesztik — közölte a Tanács.

„Ukrajna számíthat az EU-ra. Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, anyagilag is, ameddig csak kell. A ma elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU-tól”

— jelentette ki Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter.

A csomag strukturális megoldást indítványoz Ukrajna 2023-as pénzügyi támogatására. Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető összeg 18 milliárd euró lesz, a kölcsönökre 10 éves türelmi idő vonatkozik. A hitelfelvétel garanciáit az EU költségvetése, vagy a tagállamok biztosítják.

Céljuk

  • a rövid távú pénzügyi segély nyújtása,
  • Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozása,
  • a kritikus infrastruktúra helyreállítása
  • és a háború utáni fenntartható újjáépítés kezdeti támogatása, azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajnát az európai integráció felé vezető úton.

A jogalkotási csomag egy részét – a költségvetési rendelet módosítását – az Ecofin Tanács december 6-án már elfogadta.

A magyar kormány kedden jelentette be, hogy blokkolja az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelfelvételt, amit a kormányzat már előre jelzett. A kormánytagok hangsúlyozták: nem a segítséget vitatják, hanem „elvi okokra hivatkozva” azt, hogy az EU együtt vegyen fel kölcsönt. Helyette kétoldalúan adnák oda a bruttó nemzeti össztermék alapján arányos részt Ukrajnának. A kormány határozattal igyekezett bizonyítani, hogy ezt komolyan gondolja.

Daniel Köster, az Európai Néppárt szóvivője pénteken arról beszélt Brüsszelben, hogy az uniós döntéshozó szervek dolgoznak az Ukrajna megsegítését célzó program új lehetőségein, amiket úgy dolgoznának ki,

hogy Magyarország ne tudja megvétózni azokat.

A néppárti szóvivő szerint az új mechanizmus gyorsított eljárással készül és erről már a jövő héten szavazhat az Európai Parlament. Mindezt Jaume Duch, az Európai Parlament vezető szóvivője is megerősítette — számolt be róla az Euronews.

(euronews.com / telex.hu)

Valódi Hírek