Rekordinflációt kaptunk Mikulásra — Dr. Dávid Ferenc felhívta a figyelmet pár fontos részletre

Mindannyian megkaptuk ezt a nem kívánt virgácsot.

Dr. Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselőjének és gazdasági árnyékminiszterének az írását változtatás nélkül közöljük:

Mikulás után két nappal – ajándék helyett – mindannyian megkaptuk a nem kívánt virgácsot, három KSH-szám formájában. A Központi Statisztikai Hivatal december 8-i közlése szerint:

 1. 2022. novemberében a fogyasztói árak átlagosan 22,5%-kal meghaladták az egy évvel korábbit;
 2. ugyanerre az időszakra vonatkoztatva a maginfláció 24,0 % (a maginfláció számításakor az inflációs mutatóból kiveszik a gyorsan, rövidtávon változó elemeket);
 3. 2022. november/2021. november viszonylatában a nyugdíjas fogyasztói árindex: 25,2 %.

Az élelmiszerek ára 43,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább

 • a tojás (102,9%),
 • a kenyér (81,8%),
 • a tejtermékek (79,0%),
 • a sajt (78,8%),
 • a vaj és vajkrém (77,3%),
 • a száraztészta (70,8%),
 • az édesipari lisztes áru (69,1%),
 • a margarin (60,3%),
 • a baromfihús (54,4%),
 • a péksütemények (54,0%)
 • és a tej (52,9%) drágult.

Nem folytatom, inkább néhány – szerintem fontos – körülményre próbálok rávilágítani.

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy

nem lassult az éves árnövekedés üteme,

hiszen szeptemberben 20,1 %, októberben 21,1 %, novemberben már 22,5 % volt az éves inflációs index.

A december 8-án közzétett adatsor értelemszerűen nem tartalmazza az ún. „üzemanyag-ársapka” megszüntetésének hatását, amely a későbbiekben várhatóan további 1-2 százalékkal megnöveli az egyébként is gyorsuló infláció mértékét.

A maginfláció vonatkozásában annyi kiegészítő megjegyzést teszek még, hogy a mutató nem tartalmazza a szeszes italok, dohányáruk árváltozását.

Végül nem hagyhatom szó nélkül a nyugdíjasokra vonatkozó adatot (25,2 %) annak tükrében, hogy az élelmiszerek árának éves növekedési üteme már meghaladja a 43 százalékot, és semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ez az ütem az elkövetkező időszakban mérséklődne.

Ebben az évben a Központi Statisztikai Hivatal már nem közöl inflációs adatokat, a mostani értékek tehát irányadók lehetnek a következő fontos döntések, megállapodások vonatkozásában:

A Versenyszféra és a Kormány Konzultációs Fórumán már régóta folynak a jövő évre vonatkozó bértárgyalások, de pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a minimálbérre illetve a garantált bérminimum összegére vonatkozó szakszervezeti és munkaadói álláspontok illetve mértékek nagyon eltérőek.

Még e hónapban teljes mértékben „átfazonírozzák” a jövő évre vonatkozó állami költségvetést, amelynek megalkotásakor és elfogadásakor elengedhetetlen szempont (és alapadat) a 2022. évi és a 2023. évre várható pénzromlás mértéke.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása az Orbán kabinetnek lehetőséget biztosít arra, hogy a 2023. évre vonatkozó állami költségvetés fundamentális paramétereinek (pl.: gazdasági növekedés, infláció, költségvetési hiánycél stb.) módosítását ne parlamenti vitát követően, hanem azt elkerülve – rendelet formájában – léptethesse hatályba. Ezt a szándékát a miniszterelnök nyilvános fórumon is hangoztatta.

A teljesen kiszolgáltatott nyugdíjas társadalom aggódva, tehetetlenül figyeli az eseményeket, várja a 2023. évre hatályos nyugdíjemelés bejelentését, és abban bízik, hogy jövőre kisebb veszteség éri, mint az idén.

December közepén teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank az inflációs jelentését, amely tartalmazza a jövő évre vonatkozó prognózisát is. Sok jóra nem számíthatunk.

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek