FRISS: Putyin bevallotta, hogy nagy bajban vannak — Vészjósló üzenetet küldött a Nyugatnak

Elismerte az orosz gazdaság visszaesését.

„A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen” — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai védelmi miniszteri találkozójának résztvevőihez intézett videoüzenetében.

„A Nyugat évek óta szégyentelenül kiszipolyozza és kihasználja (Ukrajna) erőforrásait,

népirtásra és terrorra buzdított a Donyec-medencében, gyakorlatilag gyarmattá változtatta ezt az országot, és most cinikusan ágyútölteléknek, faltörő kosnak használja az ukrán népet Oroszország ellen, továbbra is fegyverrel és lőszerrel látja el Ukrajnát, zsoldosokat küld oda, öngyilkos útra tereli az országot”

— vélekedett az orosz vezető.

Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a „NATO agresszív bővítésével” szerinte „gyakorlatilag lerombolta a stratégiai stabilitás évtizedek alatt kialakított struktúráját”.

Az orosz elnök azt állította: a Nyugat, az alternatív fejlődési modellek elrettentése céljából törvénytelen szankciókat vezet be, a „színes forradalmak” technológiáit alkalmazza,

és katonai konfliktusokat szít.

Az orosz elnök szorgalmazta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK tagállamainak védelmi szervei egy, a jelenlegi kihívásoknak megfelelő biztonsági és együttműködési rendszert alakítsanak ki, de nem „valami mitikus íratlan szabályok”,

hanem kizárólag a nemzetközi jog és egymás érdekeinek tiszteletben tartása alapján.

Az orosz vezető rámutatott a folyamatos információcsere és a katonai-technikai együttműködés kiépítésének, „a közös békefenntartó missziók”, valamint a katonai kiképzés terén való együttműködés fontosságára.

Putyin pénteken egyébként egy biskeki megbeszélésen kijelentette:

Oroszországban idén 12,2 százalék lehet az infláció, ami a jövő év első három hónapjában 5 százalék alá kerül éves szinten.

Az orosz elnök az Eurázsia Gazdasági Unió államfőinek fórumán, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén szólt arról is, hogy idén az orosz gazdaság teljesítménye 2,9 százalékkal csökken, de jövőre 0,9 százalékra mérséklődik a gazdasági visszaesés.

Az orosz jegybank az idei évre 12-13 százalékos, jövőre 5,7 százalékos inflációt jósol, és azzal számol, hogy idén a GDP 3-3,5 százalékkal, jövőre 1-4 százalékkal zsugorodik. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium hivatalos inflációs előrejelzése 2022-re 12,4 százalék 2023-ra pedig 5,5 százalék.

Makszim Resetnyikov tárcavezető ugyanakkor november elején azt mondta, hogy az éves infláció alacsonyabb lehet a minisztérium jelenlegi előrejelzésénél. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2022-ben 2,9 százalékos, 2023-ban pedig 0,8 százalékos GDP-csökkenést, 2024-ben és 2025-ben viszont már 2,6 százalékos gazdasági bővülést jósol.

(MTI)

Valódi Hírek