Erre senki nem számított: Navracsics Tibor elképesztő bejelentést tett Magyarország jövőjéről

Nem kis vállalás.

„Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet” — állította Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban pénteken.

Kiemelte: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy még decemberben megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap forrásainak folyósításához szükséges megállapodásokat.

Kifejtette: az uniós pénzeknek két része van, egyrészt a „hagyományos” kohéziós pénzek, és a tárgyalások jelenlegi állása azt mutatja, hogy az összes operatív program le van zárva, már csak a politikai jóváhagyás kell.

„Remélhetőleg még decemberben lesz megállapodás az Európai Bizottsággal erről”

— fűzte hozzá.

Közölte: a források másik része az EU helyreállítási alapjához kötődik, ennek célja, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból kilábalást ösztönözze.

„Ebben van nem visszatérítendő támogatás és kedvező kamatozású hitel, utóbbi esetleges felvételéről a kormány később dönt”

— magyarázta Navracsics.

Megjegyezzük, a miniszter meglehetősen optimista, azok után, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, szokatlan őszinteséggel és éles kritikákkal bírálta az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikáját.

Matolcsy akkor többek között kijelentette:

  • „Magyarország válságközeli helyzetben van”,
  • „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”,
  • illetve közölte azt is, hogy „az infláció pedig nem »szankciós« vagy »háborús«, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt”.

A Gazdasági Bizottság hétfői üléséről ITT írtunk bővebben.

(MTI)

Valódi Hírek