Döntöttek: Több százezres telekadó kivetésével sokkolják a helyi lakosokat egy településen

„A minimális működés miatt van erre szükség.”

A Telex írt róla, hogy telek- és építményadó emelésre kényszerült Pilisjászfalu, amely rendkívül súlyosan érinti a lakosság egy részét, ugyanis az évi összeg több százezer forintra emelkedhet.

Az üggyel kapcsolatos rendeletet

  • az energiaválságra,
  • a növekvő közüzemi költségekre
  • és a csökkenő központi támogatásokra hivatkozva módosították.

A döntést hozó képviselők egyike közölte: nekik is nehéz érzelmi állapotot okozott a felismerés, de

a falu minimális működéséhez muszáj volt ekkora mértékben emelni az adót.

A módosított rendelet értelmében az építményadó négyzetméter/évre lebontva a korábbi 158 forintról 230 forintra emelkedik, a telekadó pedig közművesített telkek esetén 180 forintról 340 forintra nő.

Nem közművesített telkek esetén ennél is nagyobb mértékben, 90 forintról 220 forintra emelkedik az építményadó.

Ezek mellett egy új passzussal is kiegészült a rendelet, amely szerint a beépített, 1100 négyzetméternél nagyobb telkekre négyzetméterenként 90 forintot kell fizetni az 1100 négyzetméter feletti részre. Ilyen jellegű rendelkezés korábban még nem létezett.

A lapnak egy helyi lakos elmondta, az adóemelés annak ellenére sújtja aránytalanul a nagy telekkel rendelkezőket, hogy a papíron nagy telekből sokszor semmi hasznuk nincs, de a haszontalan rész után is adózni kell, van, akinek 400 ezer, van, akinek 700 ezer forintot kell majd fizetnie, sőt olyan lakos is akadt, aki kiszámolta, hogy

várhatóan az eddigi összeg 17,5-szörösét kell majd kifizetnie.

Borsó András, Pilisjászfalu polgármestere a lap kérdéseire nem válaszolt, de írásban adott arról tájékoztatást, hogy a falu problémás kérdéseinek megvitatására a december 13-án tartandó nyilvános közmeghallgatás lesz a megfelelő fórum.

Megjegyezte: vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet.

(telex.hu)

Valódi Hírek