Gyurcsány Ferenc: Az orbáni önkény állama nem illeszthető bele az Európai Unióba

Szerinte ha most jelentkeznénk az Unióba, nem vennének fel minket.

Az elmúlt hetek arról szóltak, hogy Magyarország megkapja-e az uniós forrásokat. A pénzügyminiszterek tanácsülésén még mindig nem született döntés, mivel a magyar kormány megvétózta az Ukrajnának nyújtott uniós segélyt, az uniós források megérkezése így még nagyobb veszélybe került.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, most elmagyarázta, miért nem kapjuk be az Európai Uniótól a pénzt.

A DK elnökének posztját változtatás nélkül közöljük:

„Ha nem értik, hogy mivel van, illetve mivel nincs gondja az európai demokratáknak, akkor két bekezdésben világosítsuk meg elméjüket.

1. Ha az illiberális demokrácia kifejezésben az illiberális jelző arra utal, hogy az emberek közti viszonyokat nem az egyének szabad akarata, hanem a történelmileg kialakult közösségi, kulturális viszonyok, illetve a közösség sikeres fennmaradásának az állam által jól vagy hamisan kinyilvánított érdeke alapján kell elfogadni, megszervezni, akkor az illiberális jelző valójában konzervatív nézetekre utal. A konzervatív nézetekkel lehet, hogy sokaknak vitája van, de nyilvánvalóan hazudik a kormány, hogy emiatt büntetné őket az Európai Unió, vagy bárki. Lehet konzervatív politikát folytatni, megpróbálni belebeszélni az emberek, a családok életébe, hitébe, legfeljebb mi ezzel nem értünk egyet. De ez legitim vita különböző meggyőződésű demokraták között.

2. Ha az illiberális demokrácia valójában a polgári demokrácia tagadása, az más helyzet. Mert a polgári demokrácia abban az értelemben feltétlenül liberális, hogy lényege a (kulturálisan, anyagilag, erkölcsileg stb.) szabad polgárok államalkotása. Azaz a polgárok teremtik az államot és határozzák meg az alapvető közösségi viszonyok jellemzőit, nem pedig fordítva. Ebből következik, hogy mivel a polgárok a szabadságukat az állammal szemben is megvédik, ezért a polgárok állama (a liberális polgári demokrácia) csak korlátozott és ellenőrzött hatalommal rendelkezhet.

Orbán illiberalizmusa ezt tagadja, az ő világukban a politikai akarat által vezérelt állam uralkodik a polgárok felett, ezért ezen a ponton valóban éles vitában van a kormány az Európai Unióval és minden demokratával. Az önkény orbáni állama kívül esik a polgári demokrácia értelmezési körén, az európai normákon, a demokratikus alkotmányosság keretein. Az úgynevezett jogállamisági vita erről, és nem Orbán előző pontban hivatkozott konzervativizmusáról szól.

Az Európai Unió polgári demokráciák történelmi szövetsége. Az orbáni önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele. Ha ma kérnénk felvételünket az Unióba, nem vennének fel bennünket. Orbán nem feszegeti a kereteket, hanem kilépett a keretek közül. Egyelőre nem vállalja a nyílt szakítást. Polgári demokrácia keretei között Orbán rendszere nem fenntartható. Ezt ő is tudja. Túléléséért harcol, amikor szembemegy Európával.

Ezért igaz, amikor azt mondjuk, hogy Orbán vagy Európa.”

Valódi Hírek