Matolcsy végre először igazat mondott, az MSZP feljelenti érte

Jó ütemérzék.

Feljelenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét az MSZP a forint árfolyamának rontása miatt – jelentette be Komjáthi Imre, a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

Mint arról beszámoltunk: Matolcsy György hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén közölte: Magyarország válságközeli helyzetben van, a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa.

Matolcsy őszinteségi rohama két pártnak nem tetszett: a Fidesznek, amely a hozzá kötődő sajtón keresztül máris elkezdte támadni az MNB elnökét, és az MSZP-nek, amely most látta elérkezettnek az időt, hogy feljelentsék Matolcsyt.

„A jegybankelnök ezzel a kijelentésével keringőre hívta a spekulánsokat. Nem csupán sokadjára tette lejtőre a forintot, de olyan veszélynek tette ki hazánkat, amilyet jegybankelnöktől még nem láttunk. Ez gazdaságtörténelmi bűn”

– fogalmazott Komjáthi, hozzátéve: ezért feljelenti a jegybankelnököt.

Közölte: bíznak abban, hogy Polt Péter legfőbb ügyész teljesíti alkotmányban foglalt feladatát, és nem maradnak el a következmények Matolcsy mondatai miatta, amelyek a forint további elértéktelenedését eredményezhetik.

Az MNB törvényben foglalt elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása – emlékeztetett a szocialista politikus.

Matolcsy György jegybankelnök a múltban többször kritizálta már a kormány gazdaságpolitikáját, de különösen éles kritikákat fogalmazott meg az Országgyűlés gazdasági bizottságának december 5-i ülésén. Egyebek mellett elhibázottnak nevezte a kormány elmúlt hat hónapban bemutatott válságkezelését, az árstopok kivezetését sürgette, mondván azok 3-4 százalékponttal növelik az inflációt.

Továbbá gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett, mert ha minden így megy tovább, jövőre a magyar gazdaság makromutatói lesznek a legrosszabbak az unióban, az országra stagnálás, stagfláció vár, és elveszíti az évtizedet.

(MTI)

Valódi Hírek