Alapvető eszközök a fantasztikus házi tészta készítéséhez

Van valami igazán varázslatos abban, hogy egy finom tészta a semmiből elkészül. Csupán két összetevő – általában liszt és tojás, de néha liszt és víz, és időnként egy csepp olívaolaj – szükséges ahhoz, hogy büszkén elújságolhasd mindenkinek, hogy a feltálalt étel minden elemét te csináltad saját kezűleg.

Mint minden egyéb más konyhai projekt esetében, a tészta kézzel történő elkészítése is sokkal egyszerűbb és élvezetesebb, ha a megfelelő eszközökkel rendelkezel. Ahogyan az alapvető kellékek nélkül nem vágnál bele a kenyérsütésbe, úgy a tésztakészítéshez is szükséged van néhány kötelező kellékre, amelyeket akár a Lakberbazár tésztakészítő felszerelései között is beszerezhetsz.

Kezeletlen fából készült gyúródeszka

Bár a márvány és gránit munkalapokon is átgyúrhatod és kinyújthatod a tésztát, de mi mégis azt javasoljuk, hogy ehelyett használj inkább egy nagy, kezeletlen fából készült gyúródeszkát. Ez ugyanis sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít, ami főként azokban a konyhákban számít igazi kincsnek, ahol a pult minden centimétere számít.

A legjobb ezekben a deszkákban pedig az, hogy már egy kiadós söpréssel is megtisztíthatóak. Abban az esetben, ha szeretnéd az intenzív használat során beivódott szagokat is eltávolítani belőlük, akkor érdemes bevetned a szódabikarbóna, víz és citromhéj trióját. Ezt a szuper trükköt egy olasz anyukától lestük.

Sodrófa

Ha szeretnéd kipróbálni magad a tésztakészítésben, de nem igazán akarsz most egy flancosabb tésztakészítő gépre költeni, akkor egy sodrófa is remekül megfelel számodra. Kis gyakorlással 15-20 perc alatt szép és vékony tésztalapokat készíthetsz. Érdemes a vékonyabb átmérőjű verziókat előnyben részesítened, mert ezek segítenek majd a tészta egyenletes kinyújtásában.

Derelyevágó

A frissen legyúrt tojásos tészta felvágásának egyik legjobb módja a görgős derelyevágók használata. A késsel ellentétben ezekkel a dekoratív, hornyolt élekkel ellátott eszközökkel képes leszel egyetlen gyors mozdulattal egyenes csíkokat vágni. Így könnyedén készíthetsz például mafaldinét vagy a mi abszolút kedvencünket, pappardellét, ami egy kis pesztóval megbolondítva egyszerűen isteni.

Csigatészta-készítő

Ha bordákat és barázdákat adsz a kinyújtott tészta felületéhez, nemcsak, hogy gyönyörű megjelenést kölcsönözhetsz számára, hanem így kiváló funkcionális, “szószbefogadó réseket” is létrehozhatsz rajta. Ezt a textúrát pedig a legegyszerűbben egy csigatészta-készítő segítségével érheted el, amellyel könnyedén készíthetsz házi csigatésztát, gnocchit, cavatellit vagy garganellit. Ez egy igazán megfizethető eszköz, amely még a kezdő tésztakészítők számára is tökéletes.

Végső gondolatok

Az otthoni tésztakészítés esetében nagyon is igaz “a gyakorlat teszi a mestert” mondás. Ha minden héten rászánsz egy kis időt, akkor biztosak vagyunk benne, hogy a törekvéseidet siker koronázza majd. Szóval mire vársz? Szerezd be a fentebb is felsorolt alapvető eszközöket, és gyakorolj szorgalmasan!