Szijjártó Péter undorító módon hazudozott a V4-ek találkozóján (+videó)

Szerinte mindenben megfeleltek az EU-nak.

Mi magyarok, azért csinálunk külpolitikát, hogy jobbá tegyük a magyar emberek életét, és hogy a nemzeti érdeket érvényesíteni tudjuk a lehető legjobban, és tegyük mindezt a kölcsönös tisztelet alapján

— jelentette ki Szijjártó Péter Pozsonyban kedden a visegrádi négyek találkozóján.

Hozzátette: ehhez olyan formátumokat keresnek, ahol mindezeket „eredményesen” végre tudják hajtani.

„A visegrádi együttműködés a magyar külpolitika szívének egyik közepe. Mi úgy látjuk, hogy a visegrádi együttműködésből, mind a négy ország — benne természetesen Magyarország is —

nagyon sokat profitál,

és amióta a visegrádi csoport létezik, azóta mi, akik abban részt veszünk, többet tudtunk elérni, mint hogyha egyénileg külön-külön próbálkoztunk volna ugyanazzal”

— mondta.

„Nagyon fontosnak tartjuk mi magyarok, azokat a biztonsági és azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket a visegrádi csoport elért. A tavalyi esztendőben

Magyarország megdöntötte a kereskedelmi forgalom rekordját

a három visegrádi partnerrel, ami több mint 35 milliárd euró volt, és az idei esztendőben már eddig van egy 30 százalékos növekedés, ami világosan mutatja, hogy a gazdasági együttműködés a visegrádi országok között, növeli Közép-Európa gazdasági erejét”

–vélekedett, hozzátéve: „ezt alátámasztja az a tény is, hogy a németek velünk — visegrádi országokkal — kétszer annyit kereskednek egy év alatt, mint azt teszik a franciákkal„.

Szijjártó a visegrádi csoport legnagyobb eredményének mégis „egy biztonsággal kapcsolatos vívmányt” tart: azt, hogy ma Európában nincs érvényben kötelező letelepedési kvóta. Mint mondta, ha ezt „nem tudtunk volna elérni„, akkor „Európában tízezer számra érkeznének az illegális migránsok„.

Szijjártó közölte: ez a kihívás mint a mai napig velünk van, Magyarország pedig „védi az Európai Unió külső határát„.

Az ukrajnai támogatással kapcsolatban, újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó elmondta:

mi nem vétóztunk meg semmilyen Ukrajnának szánt támogatást„.

„Arra kérem, hogy fogalmazzon pontosan, amikor az olvasóihoz kommunikál, és a valós képet legyen kedves elmondani”

— mondta.

„Tehát mi, magyarok támogatjuk, hogy támogassuk Ukrajnát. Az Európai Unió által meghatározott összeg ránk eső részét, azt kétoldalú alapon oda fogjuk adni Ukrajnának.

Az erre vonatkozó jegyzéket elküldtük az ukrán külügyminisztériumba, és tisztelettel arra kértük az ukrán külügyminisztériumot, hogy jelölje ki a tárgyalót az ukrán kormány részéről, akivel le tudjuk tárgyalni a támogatás mikéntjét”

— tette hozzá.

Szijjártó azt mondta: „tehát mi a saját a költségvetésünkből oda fogjuk adni Ukrajnának azt a támogatást, amely ránk esik„.

„Mire szavaztunk nemmel?”

— kérdezte nevetgélve Szijjártó.

„Mi arra szavaztunk nemmel, hogy ennek a támogatásnak a forrása egy közös hitelfelvétel legyen.

Ezt valóban nem támogatjuk.

Egy csomószor el is mondtuk! Szerintünk az Európai Unió jövője nem a közös adósság irányában van, mi nem értünk egyet azzal, hogy az Európai Unió egy adósság-unió legyen, ezért ez egy elvi, generális, általános álláspontunk, hogy közös hitelfelvételt nem támogatunk”

— magyarázta el a magyar külügyminiszter.

Szijjártó az uniós pénzek befagyasztásával kapcsolatban, kérdésre válaszolva elmondta:

„Mi az Európai Bizottság minden elvárását teljesítettük”.

„Az Európai Bizottság azt kérte tőlünk, hogy fogadjunk el 17 jogszabályt. Ezeket kidolgoztuk, a parlament elé terjesztettük, a parlament meg elfogadta őket. Mi ennyit tudunk tenni”

— vélekedett.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/12/06/elkepeszto-botrany-igy-tett-keresztbe-magyarorszag-neveben-varga-mihaly-ukrajnanak-video

Valódi Hírek