Agyrém: Nem hiszed el, mi derült ki Szijjártó Péter korábbi futsalos csapattársáról

Jókor volt jó helyen.

280 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Külügyminisztérium háttérintézményétől Benkő Szilárd, Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi kabinetfőnökének és futsalos csapattársának építőipari cége.

A támogatást a koronavírus-járvány idején nehéz helyzetbe került vállalkozások kapták, Benkő cégének beruházást és négy munkahely megőrzését kellett vállalnia cserébe – írja a Direkt36.

Szijjártó Péter és Benkő Szilárd, aki eredetileg hangszerkészítőként végzett a Zeneakadémián, korábban

együtt fociztak

a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatában, később pedig együtt is dolgoztak a külügyminisztériumban egészen 2015 tavaszáig, amikor Benkő távozott a minisztériumból arra hivatkozva, hogy a magánszektorban folytatja.

A Direkt36 azt írja, bár Benkő valóban az üzleti életben tevékenykedett, nem szakadt meg a kapcsolata az állammal, és a Szijjártó által vezetett külüggyel sem.

2020-ban az egyik cége, az EUTEK Építő Kft. 280 millió forint értékű, vissza nem térítendő állami forráshoz jutott Szijjártó minisztériumának egyik háttérintézményétől. Erre a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek pályázhattak, hogy ne kelljen kirúgniuk az alkalmazottaikat. A támogatásért cserébe az EUTEK 4 darab munkahely megőrzését és 560 millió forintnyi beruházást vállalt.

Az nem világos, milyen beruházásról volt szó, de a cég csaknem 260 millió forintos profittal zárta az évet. Egy év múlva pedig 750 millió forint osztalék kifizetéséről határozott a társaság. Benkő 2022-ben egy cégén keresztül 95 százalékos tulajdonosa lett egy

évi több milliárdos bevételű

építőipari vállalkozásnak is.

Benkő 2020-ban egyébként együtt jachtozott Szijjártóval a Lady MRD nevű NER-es luxusjachton.

(via 444.hu, címlapfotó: MTI)

Valódi Hírek