Varju László a parlamentben szembesítette a kormányt: „A mai megélhetési válságot Orbán önzősége okozza” (+videó)

Csak úgy pislogtak.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és energia- és rezsiügyi árnyékminiszter szólalt fel hétfőn a parlamentben. A képviselő elmesélte, mit mondott Matolcsy György a gazdasági bizottság előtt tartott beszámolójában.

Matolcsy hétfő délelőtt elmondta, hogy Magyarország gazdaságilag az 5 legsérülékenyebb ország között van, 2023-ban pedig már Európa pénzügyileg legrosszabb helyzetben lévő országa leszünk.

A kormány nem fogadta meg a Magyar Nemzeti Bank tanácsait Matolcsy beszámolója szerint, rossz döntéseket hoztak, amiket ellenzékben a Fidesz még elítélt.

„Matolcsy György, Varga Mihály és Orbán Viktor a felelős azért, hogy Magyarország válsághelyzetbe került”

— jelentette ki Varju.

Varju szerint Matolcsy cselekedetei is nagyban hozzájárultak a történtekhez, és nem is tudja azt helyrehozni, amit Orbán előidézett.

A DK politikusa kezdeményezi, hogy állítsák vissza a parlament ellenőrzési jogát, és a 2023. évi költségvetés módosítását nyújtsák be, mielőtt a szakadékba zuhan az ország.

„A mai megélhetési válságot Orbán önzősége okozza. Tönkretette a forintot, a gazdaságot, a szövetségesi kapcsolatainkat, végighazudta a választást, és brutális rezsiemelést hozott szaloncukor helyett a karácsonyfa alá”

— mondta el az árnyékminiszter, aki hozzátette, hogy a kormány okozta ezt a helyzetet, nekik is kell helyrehozni azt.

A kormánynak első lépésként a családokon kéne segítenie, az árnyékkormány javaslata alapján is tavaszig nullára kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek, és a rezsiszámlák ÁFÁ-ját.

A válaszadó a kormány részéről Fürjes Balász volt, aki csak annyit tudott reagálni, hogy Matolcsy beszámolója bebizonyította, hogy az MNB független.

Valódi Hírek