FRISS: Kiütötte a biztosítékot Orbán a legnagyobb nemzetközi hírügynökségnél

Aggódnak a magyar vezető politikája miatt.

A Bloomberg szerzője arról írt, hogy a Nagy-Magyarország térkép szervesen hozzátartozik Orbán Viktor hiper-nacionalista beidegződéseihez.

„Egy sál csak egy sál, de ha az Nagy-Magyarországot ábrázolja, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök viseli,akkor már akad egy kis probléma”

— írta Andreas Kluth publicista, aki Orbánt szélsőjobboldali populistának nevezte, aki 2010 óta módszeresen rombolja le országában a jogállamiságot, a demokratikus normákat és lehetetleníti el a civil szervezetek működését. Hozzátette: jó barátja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és így közel áll annak „népirtó imperializmusához is”.

A szerző arra is kitért, hogy Orbán politikája ráadásul modellé válhat a nyugati autokraták számára.

A publicista szerint a Nagy-Magyarország térkép mindenhol megjelenik, amerre csak Orbán jár. Andreas Kluth úgy látja, „megvan az oka, hogy más európai nemzetek nem játszadoznak az irredentizmussal, és az EU megköveteli, hogy tagállamai ne vonják kétségbe a határokat, inkább csökkentsék azok fontosságát. Magyarország ezt a 2004-es csatlakozás során elfogadta”.

Kiemelte: „Orbán paleo-nacionalizmusában azonban különösen zavaró, hogy

szándékosan az ellenkező irányba megy, az irredentizmus sötét korszaka felé”.

A szerző arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez egy trendbe illeszkedik, amelynek része Putyin Ukrajna elleni agressziója, és amelynek az ukránok hősiesen ellenállnak.

Emlékeztetett: Ukrajna éppen ezért nem volt elragadtatva Orbán sáljától, és a kijevi vezetés az üggyel kapcsolatban bekérette az ottani magyar nagykövetet is.

(bloomberg.com / mandiner.hu)

Valódi Hírek