Áll a bál: Több ezer hívő követeli Ferenc pápától, hogy menesszék a veszprémi érseket

Legyalulta a műemléket a keresztény konzervatív kormány.

Petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak a veszprémi Szent Mihály-székesegyház értékeiért aggódó katolikus hívők. Petíciójukat mintegy 3500 támogató aláírással adták át. Az ügyről a Magyar Narancs számolt be, mint írták, az aláírók tiltakozó kérelmükkel azt szeretnék elérni, hogy Udvardy György veszprémi érsek távozzon pozíciójából.

A szombati napra eredetileg a Veszprémi Szent Mihály Védegylet tüntetést is szervezett, aminek keretein belül adták volna át petíciójukat, ám az eseményt végül nem tartották meg, miután alkalmuk adódott egy egyeztetésre a magyarországi apostoli nunciussal.

Michael Wallace Banach azt ígérte, hogy az ügyet alaposan ki fogják vizsgálni, és a fejleményekről tájékoztatni fogják majd Udvardy György érseket és a vatikáni hatóságokat is.

Még a Válasz Online írt arról júniusban, hogy a székesegyház felbecsülhetetlen értékű díszleteit közpénzből rongálják meg és teszik tönkre. A műemlék templom falait ugyanis fehérre festették le, eltávolították a neogótikus oltárt, valamint az értékes üvegablakokat is. A vészprémi katolikus hívők korábban a csíksomlyói búcsún a bazilika üvegablakait ábrázoló zászlókkal tiltakoztak a rombolás ellen, mire Udvardy György hangszórókon keresztül utasításba adta: minden zászlót vonjanak be a szentmise alatt.

A Magyar Narancs emlékeztetett, hogy a hívők erős ellenszenvét kiváltó tervekkel Porga Gyula fideszes polgármester február 4-én állt a veszprémiek elé először, miután az érsekségen Udvardy György mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor kormánybiztos és Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő jelenlétében bemutatták a fehérre csupaszított székesegyházat.

Minderre az érsekség összesen

39 milliárd forintos állami támogatást kapott

a veszprémi várban található épületek rekonstrukciójára, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekt keretein belül.

A tiltakozó hívőket képviselő Szent Mihály Védegylet július 18-án közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalnak, hogy megtudják, van-e engedélye az érseknek a romboló munkálatok lefolytatására. Megkeresésükre válasz nem érkezett.

Annyi azonban kiderült, hogy a padozat bontására nem volt engedély, ennek ellenére a helyszíni fotók arról tanúskodnak, hogy már el is bontották azt.

Azt követően, hogy a közérdekű adatigénylést elutasították, a hívek végső elkeseredésükben fordultak a katolikus egyházfőhöz, mert az érsek elzárkózik az egyeztetésektől, kapcsolata pedig egyre feszültebbé válik a helyi lakosokkal.

A Szent Mihály Védegylet Facebook-oldalán egy fotót is közölt a „rekonstrukcióról”:

(magyarnarancs.hu)

Valódi Hírek