Megindultak a tüntetők: A tankerület épülete elé vonultak a kirúgott karinthys tanárok

Nagyon dühösek.

Péntek kora délután a Külső-Pesti Tankerület épületéhez vonultak a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és a diákjai, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a szerdán kirúgott hat pedagógus ügyében.

A demonstrációt 12:15-re hirdették meg, a tüntető diákok tömege már dél körül összegyűlt, és előkerültek a „A csend nem rend!„, illetve a „Veletek vagyunk!” feliratú transzparensek.

12 óra után a tömeg már azt skandálta:

„Szabad ország, szabad oktatás!”

Ezek után elindult a tüntető menet. A tankerület zárt épülete előtt egy raklapokból összerakott színpadon Berta Beáta, az iskola egyik tanára szólalt fel. A pedagógus elmondta, céljuk megmutatni, hogy kik azok az emberek, akiket kirúgtak, kik azok a gyerekek, akik tanár nélkül maradtak. Majd felsorolták a kirúgott tanárok nevét, akik között van, aki 80, más tanár pedig 120 vagy 200 diákot is tanított.

„Elvettek tőlünk az osztályfőnökünket és egyben magyartanárunkat, akinek első kérése az volt, hogy személyes levélben meséljen magáról. Ő egy olyan ember, akihez bárki fordulhatott. A tanárnőnek kéne jövőre feltűzni ránk a szalagokat.

Dühösek vagyunk, elegünk van és kérjük vissza az osztályfőnökünket”

— mondta az egyik diák, majd hozzátette: „ő vett rá arra, hogy szeressem amit tanulok. Szégyelljek magukat, amiért ilyen tanárokat vettek el tőlünk. Mindenki nevében mondhatom, ezt mi nem fogjuk hagyni!”

„Hogy lehet az év tanárát kirúgni?”

— kérdezte az egyik tüntető.

A tiltakozó demonstráció délután 1 órakor ért véget.

A Belügyminisztérium közleményében közölte szerdán, hogy három budapesti gimnázium összesen nyolc tanárát bocsátják el, amely bejelentés óriási viharokat keltett. Szerda este a Belügyminisztérium épülete előtt közel 600 ember tüntetett, a tiltakozás folytatódott csütörtökön is Fazekas Mihály Gimnáziumban és számos más iskolában.

Csütörtökön a Fazekas Mihály Gimnáziumnak 14 pedagógusa kapott figyelmeztetést, amit további hét figyelmeztetés követett, amiket a Karinthy Frigyes Gimnáziumnak küldtek.

Döntését a Belügyminisztérium egészen pofátlan és cinikus indokkal igyekezett magyarázni, ugyanis a diákok „érdekeire” hivatkozva rúgták ki a tanárokat. A tárca még büszkélkedett is döntésével, mit írták „elvi álláspontjuknak megfelelően” intézkedtek.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek