Botrány: Már a budapesti orvosok is bajba kerültek az orbáni rezsinövelés miatt

Nem tudják kifizetni a rezsit.

Egy budapesti kerület csaknem összes alapellátó orvosa összefogott azért, hogy az önkormányzat nyújtson segítséget számukra a drasztikusan megemelkedett rezsiköltségek kifizetésében.

Ugyan önkormányzati hatáskör alá tartozik az egészségügyi alapellátás biztosítása, ám több helyhatóság magukra hagyja a háziorvosokat, akiknek így saját maguknak kell biztosítaniuk praxisaik rezsijét. Az erre a célra juttatott támogatási keret évek óta változatlan.

Budapest III. kerületének orvosai összefogtak, hogy megoldást találjanak a képtelen helyzetre: a 24.hu számára eljuttatott közleményükben arról írtak, hogy nem tudják kigazdálkodni a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket, bérük terhére pedig nem vállalják azok kifizetését. A november 18-ai dátummal kelt nyilatkozatot a III. kerület 56 felnőtt háziorvosa, 24 gyermek háziorvosa, 16 felnőtt fogorvos és 3 gyermek fogorvos írta alá.

Felhívták a figyelmet, hogy a nyilatkozatot aláíró orvosok,

a kerület orvosi létszámának 84 százalékát teszik ki.

Mint írták, a távhő ára a 16-szorosára, a villanyé pedig a nyolcszorosára emelkedett.

„Az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható)”

— fogalmaztak, hozzátéve, a kerület lakosaira semmilyen további terhet nem tudnak és nem is akarnak áthárítani, így bevételeiket nem tudják növelni.

A nyilatkozatot a kerület önkormányzati képviselőknek, a polgármesternek, az országgyűlési képviselőknek és a Magyar Orvosi Kamarának is eljuttatták. Remélik, az ország több önkormányzatához és Budapest több kerületéhez hasonlóan az óbudai önkormányzat sem hárítja át az alapellátásban dolgozó orvosokra a megnövekedett rezsidíjakat, máskülönben

az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondási hullámával kell számolni.

Kiss László III. kerületi DK-s polgármester a közelmúltban közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban, melyben kiemelte, a kormánytól várja a megoldást. Mint írta, „a kormányzati intézkedések sajnos csak növelik a káoszt ahelyett, hogy megoldanák a helyzetet. Az első intézkedések között szüntették meg az önkormányzatok rezsikedvezményét, veszélyeztetve ezzel a közellátásokat. Nemcsak az óvodák, a bölcsődék, a közvilágítás, a közlekedés, a szakrendelők estek így a kormányzati rezsikáosz áldozatává, hanem az orvosi rendelők is”.

Az ellenzéki polgármester azonnali kormányzati beavatkozást sürget.

„Nem engedhetjük, hogy alapjaiban rendüljön meg a háziorvosi ellátás, nem engedhetjük meg, hogy ne működjön a szociális ellátórendszer”

— hívta fel a figyelmet a politikus.

(24.hu)

Kapcsolódó:

Kabátban ülnek a betegek az orvosnál: Nem támogatja a kormány, hogy fűtsenek a rendelőkben

FRISS: Kőkemény fellépésre készülnek az orvosok az Orbán-kormány ellen

 

Valódi Hírek